Kaunista luontoa on Suomessa kaikkialla, mutta uskallan väittää, että Hämeessä luonto on ainutlaatuisen kaunista ja todella lähellä – olemmehan noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Metsiä ja vaellusreittejä riittää ja kävelyn lisäksi täällä voi liikkua metsästä toiseen myös maastopyörällä tai meloen.
Kuka olet ja mistä tulet? Rinkka selässä matkustaessa törmään usein näihin kysymyksiin ja nautin yli kaiken, kun pääsen kertomaan rantoja ja metsiä täynnä olevasta kotiseudustani.
Ihmisten ilmeet ovat unohtumattomia, kun kerron kasvaneeni Tammelassa, jossa on vain noin 6000 asukasta, mutta yli 200 järveä ja lampea. Koko Hämeessä on yhteensä 785 järveä. Maailman näkeminen on hienoa, mutta lopulta kaipaan aina takaisin luonnon rauhaan ja hiljaisuuteen.
Kun keskustelukumppanini viimein ymmärtävät, että puhun todellakin sadoista, enkä kymmenistä vesistöistä, jatkan kertomalla, että meillä on myös Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot, yli 20 muuta retkikohdetta ja lukuisia vaellusreittejä.
”Sinne minun on joskus päästävä käymään” on yleisin lausahdus, minkä kuulen tämän keskustelun päätteeksi. Ja usko pois, olen käynyt niitä keskusteluja monia.
Pitkospuita Torronsuolla
Missä kohteissa Hämeessä vieraillessa kannattaa sitten käydä?
Suosittelen aina aloittamaan Torronsuon kansallispuistosta. Ei ole parempaa tapaa käynnistää päivä, kun ihailla näkötornista käsin, miten aamun ensimmäiset auringonsäteet halkovat Suomen syvimmän suon ylitse.
Pitkospuita kävellessä voi pysähdellä tutkimaan suon ainutlaatuista kasvistoa ja maistella samalla herkullisia hilloja ja kirpeitä karpaloja. Tiedän, että jotkut ovat myös pakanneet reppuun kinuskikastiketta ja nauttineet herkullisen jälkiruoan taukopaikalla istuessaan.
Etenkin talvella Torronsuolla tunnelma ja maisemat ovat kuin Lapissa ja kansallispuistossa onkin mahdollista hiihtää merkityillä laduilla tai kokeilla lumikenkäkävelyä eräoppaan opastuksella. Jos satut paikalle oikeaan aikaan, voit ilmoittautua mukaan opastetulle kuutamohiihtokierrokselle.
Luonnollinen Liesjärvi
Tammelassa vieraillessa kannattaa ehdottomasti suunnata myös Liesjärven kansallispuistoon. Se on heti Torronsuon naapurissa.
Liesjärvellä voi liikkua kävellen, maastopyörällä tai meloen. Opastettujen polkujen ja digitaalisesti merkattujen reittien ansiosta alueelle on lähes mahdoton eksyä.
Pienestä koostaan huolimatta Liesjärvelle mahtuu paljon koskematonta metsää, nuotio- ja levähdyspaikkoja sekä muutama eräkämppä.
Voin kokemuksesta kertoa, että on hämmästyttävän ihanaa herätä aamulla teltasta, vetää keuhkot täyteen raikasta ilmaa ja astella paljain jaloin järven rantaan aamu-uinnille.
Ja tiesitkö muuten, että kesällä Suomen metsissä riittää valoa läpi koko yön? Voit siis halutessasi ihastella luonnon kauneutta vuorokauden ympäri.
Reittejä kaikille
Hämeen metsissä on se hyvä puoli, että täältä löytyy reittejä ja koettavaa ihan jokaiselle. Lyhyemmät reitit ja parkkipaikkojen läheisyydessä sijaitsevat nuotiopaikat ovat loistava kohde niin lapsiperheille, kuin myös iäkkäimmille ihmisille.
Luonnon helmaan pääsee myös kaupunkien läheisyydessä, sillä Hämeen kaupungit ovat tunnetusti sekä vireitä, mutta myös vehreitä. Forssan ja Hämeenlinnan kansalliset kaupunkipuistot ovat täynnä puistoja, joihin on helppo poiketa vaikka piknikille.
Jos taas haluaa lähteä pidemmälle vaellukselle, se onnistuu seuraamalla Hämeen Ilvesreittiä. Maastoon ilvesviitoin merkitty patikkareittiin kuuluu muun muassa Hämeenlinnan Ahvenisto, Tammelan kansallispuistot ja Riihimäen Riutta sekä Hämeen järviylängön hienot virkistys- ja luontokohteet.
Ilvesreitillä on mittaa yhteensä 250 kilometriä ja koko Hämeestä retkeilyreittejä ja polkuja löytyy lähes 1500 kilometrin verran, joten samoiltavaa ja tutkittavaa riittää.
Niin ja muistinko jo kertoa, että meillä metsät ovat marjojen lisäksi täynnä sieniä! Ja jokainen metsässä liikkuja saa poimia niitä vapaasti. Kannattaakin siis pakata reppuun myös sienikirja siltä varalta, että törmäät näihin herkkuihin retkesi aikana.