Kiehtovia kierroksia oppaiden matkassa

Uusista ja vaikkapa ihan tutuistakin nähtävyyksistä sekä kohteista voi saada paljon uutta tietoa ja kuulla mielenkiintoisia tarinoita, kun lähtee oppaiden matkaan. Tarjolla olevia opaspalveluita hyödyntämällä tututkin oman kotikaupungin korttelit tai vaikkapa kotilenkkipolut näyttäytyvät aivan uudenlaisessa valossa opastettujen kierrosten jälkeen 

Oppaan voi tilata ihan vain itselleen tai isommallekin ryhmälle muuallekin kuin museoihin. Seuraavaa TYKY-päivää voi viettää työtovereiden kanssa vaikka opastetulla metsäretkellä luonnossa! Tarjolla on monia opaspalveluita kaupunkikierroksille, museoihin tai esimerkiksi tunnettujen suomalaisten merkkihenkilöiden menneisyyteen. 

Matka keskiaikaan

Opastus_Härkätie_vanha_rakennus_tien_varrella

Oppaan matkassa voi lähteä vaikka vanhan Härkätien varrelle.

Hämeellä on pitkä historia ja se kätkee monien vuosiensa sisälle toinen toistaan mielenkiintoisempia tarinoita. Tästä yksi esimerkki on Turusta alkava ja Hämeenlinnaan päättyvä vanha kauppatie, Hämeen Härkätie. Tien varrella on monta mutkaa, mäkeä, kylää ja kievaria. Pitkä tie ja sen pitkä ikä takaavat monenmoista tarinaa ja tapahtumaa. Hämeen Härkätien salaisuuksiin pääseekin nyt tutustumaan Kanta-Hämeen Oppaat ry:n tarjoaman kierroksen myötä.  

Mikäli keskiaikaan haluaa uppoutua vielä syvemmin, on ehdoton vierailukohde tietenkin Härkätien päässä sijaitseva Hämeen linna. Historiaa pääsee kokemaan myös osallistumalla suosituille kartanokierroksille laajalla alueella Hämeessä. Kanta-Hämeen Oppaat ry toteuttaa näitä retkiä Hämeenlinnan ja Hattulan alueilla, joissa sijaitsee lukuisia mielenkiintoisia kartanoita lyhyen ajomatkan päässä toisistaan.  

Luonnon helmassa

Opastus_metsa_luontooppaat

Luonto-oppaiden kanssa on turvallista lähteä luontoretkille.

Luonto on suomalaisille tärkeä ja se on lähellä kaikkialla Hämeessä. Luontoretkelle niin metsään kuin järvellekin voi lähteä matkaan oppaan kanssa. Näin tutuistakin luontopoluista tai metsäalueista voi saada uudenlaisia elämyksiä. Katso opaspalveluita tarjoavat toimijat tämän kirjoituksen lopusta.  

Luontoretkelle oppaan kanssa voi lähteä myös hieman kevyemmällä varustuksella ilman kompassia, karttaa ja vaelluskenkiäKesäisin Kanta-Hämeen Oppaat ry järjestää kevyitä, monelle sopivia, kävelykierroksia Aulangolla. Puistokierroksilla voi samalla kuulla Aulangon mielenkiintoisesta historiasta ja ihailla upeita kansallismaisemia.  Vuosi 2021 on Hämeenlinnan kansallisen kaupunkipuiston 20. toimintavuosi. Puistokierroksia onkin saatavilla kaupunkilaisille ja matkailijoille niin keskustassa kuin muissakin kaupunkipuiston kohteissa.  Kanta-Hämeen Oppaiden kesän eri puistokierroksista tulee verkkosivuille tietoja kevään aikana.

Kuuluisien suomalaisten jalanjäljillä

Sibeliuksen_puisto_patsas_statue

Kanta-Hämeen oppaiden matkassa pääsee esimerkiksi Sibeliuksen jalanjäljille Hämeenlinnaan.

Mitäpä jos kuitenkin lähtisi opaskierrokselle seuraten suomalaisia kuuluisuuksia? Ehkäpä sellaisen, joka on niittänyt mainetta maailman eri kolkissa ja on tänä päivänäkin suuressa suosiossa Japanissa asti! Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuodeksi Kanta-Hämeen Oppaat ry kehitti suositun Sibelius kävelykierroksen Hämeenlinnan keskustassa.  

Kotimaassamme suurta suosiota saavuttaneet hämeenlinnalaiset Irwin ja Veksi ovat niin ikään saaneet oman kävelykierroksensaKanta-Hämeen Oppaiden matkassa pääsee Irwin ja Veksi -kävelykierroksillejoilla tutustutaan 1950-60 lukujen Hämeenlinnaan.  

Hämeen opaspalveluihin voi tutustua ja tilata itselleen tai ryhmille seuraavilta toimijoilta:  

Kanta-Hämeen Oppaat ry 
Kanta-Hämeen Oppaat ry on toiminut 50 vuotta Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan esittelijänä. Opastuksia tarjoamme suomen, ruotsin, englannin, saksan, venäjän ja japanin kielillä. Nettisivuiltamme löydät oppaiden yhteystiedot ja erikoisalat sekä tietoja kierroksistamme. 

Lounais-Hämeen oppaat

Riihimäen oppaat

Luonto-opastuksia tarjoavat:

Eerikkilä Sport & Outdoor Resort 

Erärenki 

FoRestful  

Aulanko Outdoors

Luontoisa (Enicare)

Reissusiskot 

Teksti:

Heidi Kerkola, HAMK Smart -tutkimusyksikkö 
Marja Saaristo, Kanta-Hämeen Oppaat ry

logo_eu_liitto_hamk