Käynti vanhassa kirkossa on aikamatka keskiajalle

Oliko elämä keskiajalla niin pimeää, kuin väitetään? Vai liittyykö siihen myös romantiikkaa, hengellisyyttä ja sekä ripaus mystiikkaa? Lähde kotimaanmatkalle Hämeeseen, jossa keskiaikafestivaalit, vanhat kirkot sekä linnavuoret saavat sinut aistimaan entisaikojen elämää.

Keskiaika_Hämeen_linna_Hame_castle

Hämeen punatiilinen linna on rakennettu keskiajalla.

Jos olet matkustanut ulkomaille, olet varmasti piipahtanut myös paikallisen kirkkoon. Mutta koska olet viimeksi käynyt tutustumassa kotiseutusi kirkkoihin?

Aina ei kuitenkaan tarvitse matkustaa kauas, jotta voi tutustua menneisiin aikoihin. Meillä Hämeessä riittää historiallisia vierailukohteita vaikka jokaiselle kesäpäivälle.

Tunnetuin näistä nähtävyyksistä lienee Vanajaveden rannalla sijaitseva Hämeen Linna. Historiaa linnassa riittää, sillä perimätiedon mukaan sen rakentaminen on aloitettu Birger Jaarlin ristiretken jälkeen 1200-luvun lopulla. Ensimmäinen kirjallinen maininta Hämeen linnasta on vuodelta 1308.

Muhkeat tornit ja mukulakivillä päällystetty pihamaa vievät kävijän hetkessä vuosisatojen takaiseen tunnelmaan. Viimeistään linnan kapeilla käytävillä kävellessä ja vankiselliin kurkistaessa voi kuvitella, millaista elämä näiden jylhien muurien sisällä on ollut vuosisatoja sitten.

Keskiaikaa festivaaleilla

Keskiajalle tyypillisistä juhlista, eli karnevaaleista pääsee nauttimaan elokuussa järjestettävillä Hämeen Keskiaikafestivaaleilla.

Hämeen linnan ympäristössä järjestettävässä tapahtumassa on mahdollisuus nähdä niin käsityöläisiä, aatelisia, talonpoikia, seppiä, viikinkejä, linnanneitoja ja ritareita. Onpa joku nähnyt joukossa myös noitia.

Koko perheen tapahtumasta löytyy myös kotieläinpiha, omituisia taikureita, toffeeomenoiden myyjiä ja hassuja lauluesityksiä. Halukkaat pääsevät myös kokeilemaan talutusratsastusta turnajaisponeilla.

Keskiaikafestivaaleilla pääsee myös kuulemaan haarniskojen ja miekkojen kalketta, kun sotilaat ottavat mittaa toisistaan hevosturnajaisissa sekä buhurtin merkeissä. Lisäksi Hämeen linnassa järjestetään vuosittain Vanaja Tournament, keskiaikaisen buhurt-kamppailulajin suurin Suomessa järjestettävä turnaus.

Menneeseen elämään pääsee tutustumaan myös Tammelassa, jossa järjestetään joka kesä 1600-luvulle sijoittuva Hakkapeliittatapahtuma.

Keskiaikafestivaali_medievalfestival_knight

Keskiaikafestivaaleilla ritarit mittelevät hurjissa hevosturnajaisissa. Kuva: Markus Perko, Studio Monsteriluola

Keskiaikafestivaali_medievalfestival_tents

Linnanpuisto täyttyy festivaalien aikana käsityöläisten, ruokamyyjien ja elävöittäjien teltoista. Kuva: Markus Perko, Studio Monsteriluola

Hakkapeliitat_Tammela

Tammelan Hakkapeliittatapahtumassa tutustut 1600-luvun tunnelmaan.

Linnavuorten lumoava luonto

Ennen kuin Hämeen linnaa alettiin rakentaa, seudun elämä keskittyi pienempiin kyliin, joissa hyökkääjiltä suojauduttiin linnavuorien avulla. Niitä löytyy runsaasti Etelä-Suomesta, mutta erityisesti juuri Hämeenlinnan ympäristöstä.

Jylhin näistä on Janakkalassa sijaitseva Hakoisten Linnavuori. Kallioinen Linnavuori kohoaa jopa 60 metriä ympäröivää maisemaa korkeammalle ja sieltä on ollut hyvä tarkkailla vihollisen lähestymistä.

Nykyään linnavuoret toimivat tärkeänä suojapaikkana erilaisille kulttuurikasveille ja eläimille. Hakoisten Linnavuorelta on mahdollisuus tutustua esimerkiksi tummatulikan, nurmilaukan ja pölkkyruohon kaltaisiin harvinaisiin kasveihin.

Maisemillaan ihastuttava Linnavuori onkin suosittu retkikohde ja mitä mainioin paikka kesäiselle piknikille.

Oikeaan suuntaan katsoessa Hakoisten Linnavuorelta voi nähdä myös keskiaikaisen kivikirkon.

Hakoisten_linnavuori_kelopuut

Hakoisten linnavuorta on kutsuttu Hämeen linnaksi ennen kuin varsinaista linnaa alettiin rakentaa.

Kauneimmat kirkot

Maisemia tähyillessä Hakoisten Linnavuorelta voi nähdä myös vuonna 1520 valmistuneen Pyhän Laurin harmaakivikirkon. Kirkko tarjoaa matkailijalle kiireettömän ja viileän levähdyspaikan helteisenäkin kesäpäivänä.

Hattula_pyhän_ristin_kirkko_maalaukset

Hattulan Pyhän Ristin kirkossa on säilynyt upeita seinämaalauksia keskiajalta.

Keskiaikaisia kivikirkkoja on Hämeen alueella runsaasti ja niihin voi tutustua myös Hämeen Härkätietä pitkin. Mutta jos haluaa tutustua kirkoista vanhimpaan, on syytä suunnata Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon.

Täysgotiikkaa edustava kirkko mainitaan asiakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1324 ja se on ollut jo keskiajalla tunnettu pyhiinvaelluskohde. Eikä ihme, sillä kirkon arkkitehtuuri ja lukuisat maalaukset hakevat vertaistaan.

Pyhän Ristin kirkkoa on kuvailtu yhdeksi Suomen kauneimmista nähtävyyksistä, mutta matkailijan on hyvä muistaa, että se on edelleen paikka, jonne ihmiset tulevat myös hiljentymään ja muistelemaan läheisiään.

Vanhassa kirkossa kannattaa siis todellakin piipahtaa. Paksut kiviseinät kertovat yllättävistä asioita ja yllättävän paljon. Voit tehdä aikamatkan keskiajalle!