Vastuullisuus elämäntapana – opi luontoyrittäjän retkellä vastuullisen matkailun alkeet

Jouni-Palen-ErärenkiErärenki Jouni Palén toivoo asiakkaakseen vastuullisia matkailijoilta Hämeeseen. Jos et sitä vielä ole, niin ei hätää, sillä Jounin opissa pääset asiasta jyvälle! Rupattelemalla luonnon rauhassa Jounin kanssa huomaat itsekin kiinnostuvasi enemmän vastuullisista vaihtoehdoista. Jouni on suorittamassa Visit Finlandin Sustainable Travel Finland merkkiä. Merkin avulla tehdään vastuullinen toiminta näkyväksi asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. 

Jouni Palénin Erärenki järjestää luontoretkiä pääasiassa Hämeen järviylängöllä ja Tammelan kansallispuistoissa eli  Liesjärvellä ja Torronsuolla.  

  • Työssäni näen asiakkaiden lisäksi monenlaisia luonnossa liikkuvia retkeilijöitä. Toiset retkeilijät ovat kuin luotuja vastuullisen matkailun toimijoita. Toisilla taas on paljon petraamisen varaa. Haluankin omalta osaltani edistää tietoisuutta vastuullisuudesta. Retkillä kerron mielelläni asioista lisää, Jouni kertoo. 

Erärengin palvelut sijoittuvat pääosin luontoympäristöön. Ympäristönsuojelu, maisemien ja luonnon monimuotoisuus sekä puhtaan ympäristön säilyminen ovat Erärengin tärkeimpiä peruslähtökohtiaYhteistyötä tehdään muun muassa Metsähallituksen kanssa 

  • Vastuullinen asiakas on hyvä asiakas, sillä hän varmemmin käsittelee vuokrattua kalustoa paremmin ja huomioi retkeillessä ympäristöään. Vastuullinen matkailija maksaa todennäköisemmin myös laskunsakin. Hänen toiminnastaan ei tarvitse kantaa niin suurta huolta, Jouni Palén kertoo. 

Erärenki_kanootti_melonta_canoeingSustainable Travel Finland -merkki työn alla

Visit Finland on aloittanut suomalaisten matkailuyritysten vastuullisuuden kehittämisen uudella Sustainable Travel Finland -ohjelmalla. Kanta-Hämeessä vastuullisen matkailun valmennukset ovat paraikaa käynnissä Western Lakeland Kanta-Häme -hankkeen järjestämänä. Mukana on noin 30 matkailutoimijaa alueelta. Valmentajana toimii Anu Nylund Mood of Finlandista. 

  • Olen mukana suorittamassa Sustainable Travel Finland -merkkiä. Valmennuksen kautta vastuullisuusajatteluni on merkittävästi laajentunut. Aikaisemmin pohdin asiaa lähinnä luonnon kuormitukseen liittyen. Nyt mietin laajemmin kokonaisuutta ja järkeilen enemmän esimerkiksi toimintani oikeutusta ja oikeudenmukaisuutta, Jouni pohdiskelee. 

Sustainable Travel Finland -merkki tarjoaa 7-askeleisen kestävän matkailun kehittämispolun yrityksille. Kehittämispolku kuljetaan Sustainable Travel Finland -onlinealustalla, jossa ohjelman kriteeristön täyttyminen todennetaan. Ohjelman tueksi on luotu Sustainable Travel Finland -e-opas, jossa varmennetaan kulkijan perustieto kestävän matkailun kehittämisestä ja joka perehdyttää kulkijan Sustainable Travel Finland -ohjelman sisältöön. E-opas on tarkoitettu kaikille Sustainable Travel Finland -ohjelmaan hakeneille ja hyväksytyille matkailuyrityksille ja –destinaatioille.  

  • Vaikka toimintani on aina ollut vastuullista, niin olen saanut monta oivallusta koulutuksen aikanaOnneksi olen huomannut, että monia aika hyviä tekemistapoja on tullut valituksi jo aiemmin. Valmennuksesta poikineena konkreettisena asiana olen kirjoittanut ensimmäisen version omista Erärenki –vastuullisuusperiaatteistaToivon, että vastuullisuus näkyy selkeästi toiminnassani.  Silloin asiaa arvostavat asiakkaat löytävät helpommin yritykseni palvelut, Jouni visioi.

STF-merkin suorittamiseen menee noin vuosi, koska yritys suorittaa samanaikaisesti jonkun laatusertifikaatinLaatusertifikaatti takaa ulkopuolisen auditoinnin, jolle vastuullisuusasioita todennetaan. 

  • Hiukan vaikealta on tuntunut sertifikaatin hankkiminen, koska se on kustannuserä ja ajallinenkin panostus tuntuu suurelta. Toisaalta ilahduttavan helpolta on tuntunut löytää omasta toiminnasta hyviä juttuja. Olen myös saanut koulutuksista armollisuutta itselle. Parempaan pyrkiminen ei vaadi sitä, että kaikki olisi jo kunnossa, Jouni iloitsee. 

Visit Finlandin tavoitteena on, että jonkun ajan kuluessa Suomessa olisi Sustainable Travel Finland -merkin suorittaneita yrityksiä yli 50 % matkailuyrityksistä. Erärenki on aina toiminut vastuullisesti, mutta nyt vastuullisen matkailun käsite on noussut uudelle tasolle. 

  • Olen tosi iloinen, että vastuullisuus on tullut matkailun osaksi näin voimallisesti ja niin, että siitä tulee toimintaa eikä sanahelinää. Elämme yhteiskunnassa, jossa ainakin ”kehittyneissä maissa” kulutamme liikaa maapallon resursseihin nähden. Huoleni ympäristön kestävyydestä, niin luonnon kuin paikallisten asukkaiden, ei aiemmin ole juuri vastakaikua saanut. Vastuullisuusajattelu on kuitenkin noussut hyvin keskusteluun ja onkin hienoa, että aikaisempia tavoitteita hurjista matkailijamääristä voi nyt kyseenalaistaa. Tervetuloa Kanta-Hämeeseen! Kerron mielelläni asiakkailleni, miten he voisivat toimia entistä vastuullisemmin matkansa aikana, Jouni innostaa. 
Erärenki_liesjärven_kansallispuisto_sup_suplauta_supboarding
logo_eu_liitto_hamk