Vastuullisia matkailukohteita ja matkailijoita – molempia tarvitaan!

Ihmiset haluavat matkustaa, mutta samalla he ovat entistä ympäristötietoisempia valinnoistaan. Vastuullinen toimintatapa on matkailuyritykselle jatkossa vieläkin tärkeämpää, koska valveutuneet asiakkaat kysyvät asiasta yhä enemmän. Visit Finland on aloittanut suomalaisten matkailuyritysten vastuullisuuden kehittämisen uudella Sustainable Travel Finland -ohjelmalla. Kolmisenkymmentä Kanta-Hämeen matkailutoimijaa aloitti Sustainable Travel Finland merkin suorittamisen tammikuussa. Hyvä, että yritykset miettivät vastuullisuusasioita. Miten on matkailijoiden laita? Tarkista, oletko sinä vastuullinen matkailija?   

Vastuullinen_matkailu_sustainable_travel_fat_bikes_biking_pyöräily

Matkailualalla halutaan toimia vastuullisesti. Vastuullisella ja kestävällä matkailulla tarkoitetaan matkailua, joka huomioi taloudelliset, sosiokulttuuriset ja ympäristölliset vaikutukset nyt ja tulevaisuudessa. Kasvavat matkailijamäärät lisäävät alan tarvetta entisestään kehittää vastuullista matkailua.

Suomalaisyrityksillä on monet vastuullisuuteen liittyvät asiat hoidettu, mutta useinkaan niistä ei huomata kertoa tarpeeksi selkeästi. Viestintään kannattaa kuitenkin panostaa. Visit Finlandin mukaan matkailijoille tärkeimpiä kestävyyden osoituksia matkailupalveluissa ovat mm. vesi- ja energiatehokkuus, jätehuolto, paikallisten tuotteiden ja palveluiden käyttö, paikallinen työllistäminen, kulttuuriperinnön vaaliminen ja paikallisen väestön huomioiminen.

Kanta-Hämeen matkailuyrittäjät kokoontuivat ensimmäisen kerran tammikuussa 2020 vastuullisen matkailun valmennukseen. Valmennuksen vetäjänä oli Mood of Finlandin Anu Nylund, jolla on pitkä kokemus vastuullisesta matkailusta. Mukana valmennuksessa oli noin 30 toimijaa. Huhtikuuhun mennessä jokainen yritys on käynyt ensiaskeleet läpi Sustainable Travel Finland e-oppimisympäristössä. Sen jälkeen tavataan uudestaan ja jatketaan yhdessä toinen toistemme tsemppausta! Yritysten rooli on tärkeä, jotta matkailija löytää etsimänsä tiedon ja voi varmistua vastuullisesta kohteesta.

Matkustamiseen liittyy aina ympäristövaikutuksia, kun matkailija liikkuu eri paikkojen välillä.   Matkustaminen tuo kuitenkin elinvoimaa alueelle, johon matkustetaan. Samoin turismi mahdollistaa arvokkaiden kulttuuriperintökohteiden tai luontonähtävyyksien kunnostamista ja ylläpitoa. Vastuullinen matkailija etsii tietoa ja tekee harkiten valintoja.  Tarkista Valonian tekemältä vastuullisen matkailijan muistilistalta, kuinka vastuullinen sinä itse olet?

VASTUULLISEN MATKAILIJAN MUISTILISTA

 • Suunnittele minne suuntaat. Myös kotimaassa on paljon nähtävää ja koettavaa.

 • Liiku harkiten. Etenkin kotimaassa on kattava raide- ja tieverkosto, joita kannattaa hyödyntää. Jos kuitenkin tarvitsee lentää, valitse aina suorin reitti

 • Mieti milloin matkustat. Huippusesonkien ulkopuolella matkustaessasi tasaat matkakohteen ympäristöön kohdistuvia paineita, hyödytät paikallisia matkailualan yrittäjiä kestävästi vuoden ympäri sekä saatatpa säästää hiukan matkan hinnassa.

 • Suosi ympäristömerkittyjä ravintoloita tai majoitusliikkeitä, jos mahdollista. Pohjoismaisen ympäristömerkin, Joutsenmerkin omaava ravintola tai majoitusliike täyttää tiukat ympäristömerkinnän vaatimukset, seuraa haitallisia ympäristövaikutuksia ja pyrkii aktiivisesti vähentämään niitä. Pohjoismainen ympäristömerkki on käytössä Suomen lisäksi Islannissa, Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa.

 • Tiedä millainen on lomapaikkasi. Tieto auttaa sinua saamaan lomastasi enemmän irti.

 • Suosi paikallista. Pyri jättämään suurin osa lomalla käytetyistä varoista paikallisien hyväksi.

 • Kunnioita paikallista. Olemalla kohtelias ja huomaavainen paikallisten tavoille voit huomata, että sinuunkin suhtaudutaan ystävällisemmin.

 • Älä unohda ekologisuutta lomallakaan. Kierrätä, harrasta hyötyliikuntaa, säästä energiaa ja vettä, suosi ympäristöystävällisiä tuotteita ja minimoi jätteet.

 • Muista matkamuistoja ostaessasi, että turhan ostamista on syytä välttää. Varmista, ettei uhanalaisia eläimiä ole käytetty materiaaleina ostamassasi tuotteessa ja että ne ovat muutoinkin eettisesti tuotettuja.

 • Kohtele eläimiä inhimillisesti. Joskus suoranaiset eläinrääkkäystapahtumat voivat olla turistien vetonaulana. Esimerkilläsi voit osoittaa eläinten hyväksikäytön kannattomuuden.

 • Noudata sääntöjä. Niiden tarkoituksena voi olla luonnonsuojelu, paikallisen kulttuurin suojelu tai yleisen rauhan ylläpito. Noudattamalla sääntöjä vältyt myös itse turhilta ongelmilta.

 • Anna palautetta. Palautetta kannattaa antaa aina, oli kyse sitten kierrätysmahdollisuuksien lisäämisestä, veden kulutuksesta tai maukkaasta perinneruuasta. Muista, että myös kiitos on palautetta! (Marja Tommola, Valonia.)

Vastuullinen_matkailu_sustainable_travel_metsä_polku_luonto_forest_path_nature

Lähde: Tommola, M. Kuluttajaliitto Vastuullisen matkailijan muistilista. Luettu 6.3.2020.

logo_eu_liitto_hamk