Suomalainen sauna – aito elämys kenelle tahansa, milloin tahansa!

Suomalainen sauna on tunnettu ympäri maailmaa. Suomalaiset saunovat ahkerasti kotisaunoissa, mökkisaunoissa, yleisissä saunoissa ja vuokrasaunoissa. Jokaisella suomalaisella on varmasti omat saunaperinteensä, omat rutiinit ja ihannelämpötila, jossa saunoa. Monelle ulkomaalaiselle saunominen on kuitenkin vieraampaa ja he kaipaavat saunomiseen ohjeita.

Vinkkejä saunomiseen saunomisen ABCSaunan lämpötila

Ideaali lämpötila saunassa on 70-100 astetta (158-212°f). Saunassa on kiuas, joka lämmitetään yleensä puulla tai sähköllä. Kiukaalla on kiviä, jotka varaavat lämpöä itseensä. Kiukaalle heitetään vettä, jolloin tilaan syntyy kosteaa höyryä, jota kutsutaan löylyksi. Saunomiseen tarvitset siis kiulun vettä varten ja löylykauhan löylynheittoon. Muita saunomisen perustarvikkeita ovat laudeliina, kylpypyyhe tai kylpytakki ja suihkutuotteet. Jos käyt saunasta uimassa, niin saatat tarvita myös uimapukua. Saunoessa on hyvä muistaa nesteytys, joten saunalle kannattaa ottaa mukaan myös vesipullo tai muuta juotavaa mukaan.

Vihtominen parantaa verenkiertoa

Vihta tai vasta on kimppu koivunoksia, joilla vihdotaan tai vastotaan, eli lyödään oksia saunassa vasten omaa ihoa. Vihtominen parantaa verenkiertoa ja se vapauttaa ilmaan luonnonläheisen aromin. Vihta on parhaimmillaan tuoreena, mutta sen voi myös pakastaa ja vihtoja saa myös ostettua hyvin varustelluista kaupoista.

Saunomisen pukukoodi

Alastomuus saunassa on suomalaisille yleensä täysin luonnollista. Joissain tapauksissa, esimerkiksi yleisissä saunoissa, sekasaunoissa tai puolitutussa seurassa saatetaan saunaan laittaa uimapuku päälle. Kylpylöissä ja uimahalleissa uimapuvun saa hygieniasyistä laittaa vasta saunomisen ja peseytymisen jälkeen. Saunan tyypistä huolimatta on täysin hyväksyttävää kietoa itsensä pyyhkeeseen saunomisen ajaksi.

Sauna on avain rentoutumiseen ja hyvinvointiin

Anna itsellesi aikaa rentoutua ja varaa aika omalle hyvinvoinnillesi. Kaikista parhain saunaelämys saavutetaan ilman minkäänlaista kiirettä. Tärkeintä on nauttia saunasta itselleen sopivalla tavalla; seurustellen, uiden, pienen purtavan ja juoman kera tai vain hiljentyen kauniin luonnon äärellä. Hämeen saunoissa on mistä valita, voit vuokrata Viikinkisaunan, vanhan olympiasaunan tai vaikkapa kokonaisen saunalautan käyttöösi. Vuokrattavien mökkien yhteydessä on yleensä sauna ja monella hotellillakin on oma saunaosasto.

Pieni Saunasanasto

Kiuas = sähköinen tai puinen uunimainen lämmitin, jonka kivet varaavat lämpöä itseensä

Kiulu = Astia, josta heitetään löylykauhalla vettä kiukaalle.

Löyly = Kiukaalle heitetty vesi, joka luo tilaan kostean höyryn

Löylykauha = Kauha, jolla vesi heitetään kiukaalle. Suomalaislapset valmistavat usein tällaisen peruskoulun käsityöntunneilla.

Vihta / Vasta = Kimppu koivunoksia, joilla vihdotaan saunassa.

Tervetuloa saunomaan Hämeen saunoihin!

Pohjautuu Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelija Marika Koskisen opinnäytetyön ohessa tekemään saunaohjeistukseen.

logo_eu_liitto_hamk