Sauna tekee hyvää – muisti paranee ja stressi lievittyy!

Suomalaiset ovat saunojakansaa. Saunomisen aatelia on saunoa järven rannalla Hämeessä! Sauna rentouttaa, alentaa verenpainetta, tekee hyvää sydämelle, lievittää stressiä, parantaa keuhkojen toimintaa, suojaa muistia ja lievittää kipua.  Siinäpä aika monta hyvää syytä tulla kokeilemaan Hämeen saunoja. Heitä vettä kiukaalle ja juttele saunatontun kanssa!

Saunan terveysvaikutuksia on tutkittu useissa eri tutkimuksissa. Tutkijat Tanjaniina ja Jari Laukkanen ovat julkaisseet kymmeniä tieteellisiä tutkimuksia saunan terveysvaikutuksista. Sauna, keho ja mieli (Docendo) -kirjassa kerrotaan keskeiset saunomiseen liittyvät löydökset.

Sauna_lauteet_aulanko_suurihuvilaMitä enemmän saunot – sitä parempia hyötyjä koet!

Saunan hyödyt ovat kiistattomat. Puoli tuntia noin 80 asteisessa saunassa usean kerran viikossa on paras vaihtoehto. Saunassa kannattaa olla kaikessa rauhassa, sillä verenkierron kannalta suotuisat vaikutukset alkavat, kun on saunottu noin 15 minuuttia.

Löylyjen lempeä kosketus rentouttaa niin kehoa kuin mieltä. Samalla kun olo helpottuu niin sauna auttaa torjumaan stressin haitallisia vaikutuksia. Verenpaine laskee ja vaikutukset näkyvät vielä 24 tunnin kuluttua.

Saunomisessa säännöllisyys on hyvästä. Parempi saunoa, vaikka joka päivä kuin vain kerran viikossa. Jokainen toki saunoo omien tuntemusten mukaan. Muista myös, että kipeänä ei saa saunoa.

Kurkkaako saunatonttu kiukaan takaa?

Sauna_saunatonttu_Myllytalo_latospa

Myllytalon Lato-Span saunatonttu toivottaa saunojat tervetulleiksi.

Saunassa et ole koskaan yksin. Tarujen saunatonttu on aina saunoessa mukana, ainakin nurkan takana piilossa. Saunatonttu on suomalaisessa kansanperinteessä pieni, ihmisen näköinen olento. Saunatonttu tulee saunomaan viimeisiin löylyihin, kun talon väki on saunonut. Siksi saunatontulle heitetään aina viimeiset löylyt.

Saunassa olet paljaana, vailla huolia ja murheita. Pois tullessa olet kuin uudistunut ihminen. Veden sihahdukset kiukaalle ja löylyn lämpö ovat tuoneet raukeuden jäseniin ja mieleen. Kannattaa siis saunoa – ihan itsensä vuoksi!

Hitaasti saunoen Hämeessä

Hämeessä on upeita saunoja ja useat niistä sijoittuvat järvien läheisyyteen. Häme on osa Lakelandia eli Järvisuomea. Erikoisempiakin saunoja on tarjolla, sillä Humppilan Viikinkisaunassa pääset Viikinkiajan tunnelmaan ja voit kokeilla useaa saunaa samalla kertaa. Ypäjällä on maanalainen sauna, jonkalaista ei ihan joka paikasta löydy. Saunalautalla voi taas huristella ympäri järveä ja pulahtaa uimaan siellä missä tykkäät. Katajistonrannassa Aulangolla voit rentoutua vuoden 1952 olympialaisten saunassa kauniissa järvimaisemissa. Petäyksessä voit hypätä tavallisten saunojen ja savusaunan lisäksi Zetor-saunaan traktorin peräkärryn päälle. Saunoa voi myös tienpäällä saunabussin kyydissä! Katso kivat saunavaihtoehdot Visit Häme-sivuilta.

logo_eu_liitto_hamk