H.G. Paloheimo (1864 – 1919) – Teollisuusmies ja vaikuttaja

Senaattori_HG_Paloheimo_muotokuva

Senaattori H.G. Paloheimo. Kuva: Riihimäen kaupunginmuseo

Hjalmar Gabriel Paloheimo (vuoteen 1906 saakka Brander) syntyi Kangasalalla vuonna 1864. Hän osti Santamäen kartanon Lopelta vuonna 1889. Maanviljelijänä uusi omistaja todisti itsensä valistuneeksi ja ennakkoluulottomaksi. Myöhemmin elämässään hän omisti lukuisia kiinteistöjä, jotka muodostivat merkittävän omaisuuden.

H.G. Paloheimon ensimmäinen teollisuusyritys oli Santamäelle vuonna 1890 rakennettu saha. Yhdeksän vuotta myöhemmin Kesijärvelle rakennettiin toinen saha. Kyseessä oli merkittävä saha sekä teollisuuden että kaupan näkökulmasta. Muutamaa vuotta myöhemmin saha siirrettiin Riihimäelle.

Puutavaran valmistuksen lisäksi Paloheimo aloitti tiilenvalmistuksen. Vuonna 1910 avattiin voimalaitos. Riihimäestä tuli Paloheimon teollisuustoiminnan keskus, ja päätuotantohaaroiksi muodostuivat puutavara, tiili ja sähkö. Myöhemmin elämässään H. G. Paloheimo osallistui myös lasiteollisuuden käynnistämiseen Riihimäellä.

Kansallishenkinen vaikuttaja

H.G. Paloheimo oli muutakin kuin teollisuusmies: hän oli myös oppinut teologi, innokas maanviljelijä ja senaattori. Talonpoikaisluokan edustajana eduskunnassa hän keskittyi ratkaisemaan vuokralaisviljelijöiden ongelmia ja vuokralaisuutta. Vuonna 1918 hän työskenteli senaatissa kansanhuoltoministerinä.

Paloheimoa ohjasi kaikessa toiminnassaan kansallishenkisyys ja taistelu suomen kielen asemasta. Hän toivoi voivansa siirtää näiden ajatusten vaikutukset myös talouden alalle. Paloheimo jätti jälkensä Suomen teollisuuden historiaan myös Riihimäen ulkopuolella. Hän oli perustamassa isoja yrityksiä eri puolilla maata ja osallistui muun muassa puunjalostusteollisuuden käynnistämiseen Kajaanissa ja Raumalla. Hän kuoli vuonna 1919 vain 54-vuotiaana.

Paloheimon jäljet näkyvät Riihimäellä vielä tänäkin päivänä

Nykyään Paloheimo OY:n pääkonttori sijaitsee Riihimäen rautatieasemaa vastapäätä rakennuksessa, jossa on aiemmin toiminut Rouva Axeenin vuonna 1879 perustama hotelli. Rakennus on osa upeaa Riihimäen Rautatienpuiston aluetta. Samalla alueella toimii Riihimäen kaupunginmuseo, jossa on nähtävillä esineistöä Paloheimolta. H.G. Paloheimon muotokuvareliefi paljastettiin 11.9.1961 asema-aukiolla paikalla, johon yhtiön ensimmäinen tehdas, saha, perustettiin 1904. Muotokuvan lisäksi Wäinö Aaltosen taideteoksessa on symboliikkaa yhtiön toimialoista puu-, tiili- ja sähköteollisuudesta sekä maataloudesta.

Paloheimo_oyn_pääkonttori_Riihimäki

Paloheimo Oy:n pääkonttori sijaitsee Riihimäen Rautatienpuistossa entisen hotellin tiloissa. Kuva: Riihimäen kaupunginmuseo

HG_Paloheimo_patsas_taustalla_hoyryvoimalaitos

H. G. Paloheimon patsas asema-aukiolla, Taustalla Paloheimon perustama höyryvoimalaitos. Kuva: Riihimäen kaupunginmuseo

Lopen_rautatien_muistomerkki

Paloheimon rakennuttaman Lopen rautatien muistomerkki sijaitsee Paloheimonkadun päässä, entisellä ratalinjalla. Kuva: Riihimäen kaupunginmuseo

Lähteet:

Jouko Hoffren, Kalevi Penttilä, Riihimäen historia 1, vuoteen 1960 [History of Riihimäki 1, until 1960], Hämeenlinna 1979. pp. 325-330.

http://www.paloheimo.fi/portal/suomi/historia/h._g._paloheimo__santamaen_patruuna/ 29.3.2006, (www-pages maintained by the Paloheimo companies)

Riihimäen kaupunginmuseo

logo_eu_liitto_hamk