Kohti roskatonta Hämettä – Maailman siivouspäivä 18.9.2021

Vuosittainen ”Maailman siivouspäivä” koittaa taas pian. 18. päivä syyskuuta on sen aika, että kääritään yhdessä hihat ja siivotaan. Maailman siivouspäivän tavoite onkin hyvin yksinkertainen; siivota niin paljon, kuin mahdollista! Mutta ennen kaikkea tavoite on saada enemmän arvokasta tietoa kaduilla ja ympäristössä syntyvästä jätetyypistä ja sen alkuperästä, jotta voimme löytää rakenteellisen ratkaisun jätteistä syntyneeseen ongelmaan. 

 

Maailman_siivouspäivä_syksyinen_luonto

180 maata, 20 miljoonaa ihmistä, 1 tavoite

 Maailman siivouspäivänä kaikki voivat liittyä mukaan, niin erilaiset organisaatiot, koulut, kaveriporukat, kuin yksinkin. Siivouspäivä on oiva tilaisuus käyttää hyväksi pieneen happihyppelyyn, kavereiden kanssa retkeilyyn, tai vaikkapa taukojumppailuun etätöiden välissä. 

Jätteet eivät ole pelkästään rumaa katsottavaa, vaan myös rasite ympäristölle. Jätteet saastuttavat ympäristöä ja vahingoittavat ympärillämme eläviä eläimiä. Keräämällä maasta yhdenkin muovipussin, poistat karkeasti 20 grammaa muovia luonnostamme. Kun tarpeeksi moni osallistuu tähän, 20:stä grammasta tuleekin yhtäkkiä useita tonneja.  

Kannustamme kaikkia alueen asukkaita osallistumaan siivouspäivän puuhiin! Yksikin pieni teko tekee ihmeitä tulevaisuutta ajatellen, there is no planet B

Roskaton_luonto_metsä

Digitaalinen siivous

Roskien keräämisen ohella on mahdollista tehdä myös digitaalinen siivous, eli esimerkiksi poistaa kaikki vanhat ja turhat sähköpostit. Vanhojen sähköpostienkin säilyttäminen luo päästöjä, mikä puolestaan kuluttaa huiman määrän energiaa ja sähköä. Joka vuosi internet ja sitä tukevat järjestelmät tuottavat 900 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. 

Kaikkien tarpeettomien tiedostojen, sovellusten, kuvien ja niin edelleen poistaminen ei pelkästään säästä valtavaa määrää hiilidioksidia, vaan myös pidentää laitteidemme käyttöikää ja auttaa elämän hallinnassa ja tasapainottamisessa.  

Digitaalisen siivouksen liike alkaa lokakuussa 2021 ja jatkuu aina maaliskuuhun vuoteen 2022 asti. Nyt on oiva tilaisuus ensin Maailman siivouspäivänä siivota fyysinen ympäristö ja sen jälkeen siirtyä digitaalisen ympäristön puoleen!

Teksti: Anna Puustinen, matkailualan harjoittelija, Lapin yliopisto 

logo_eu_liitto_hamk