Jokioinen
Jokioinen, kappale suomalaista maaseutua
Kaunis luonto ja ainutlaatuinen kulttuurimiljöö elävät sulavasti rinnakkain Jokioisilla. Kunnan vahvoja tunnusmerkkejä ovat kartano, tutkimus ja tiede, sekä teollisuus. Ne näkyvät selvästi jokioislaisten elämässä ja matkailijan käyntikohteissakin.
Historiaa ja tulevaisuutta
Jokioisilla tarina alkaa maasta ja sen viljelystä. Jokioisten upea kartano puistoineen ja puutarhoineen muistuttaa menneestä historiasta Jokioisten kunnan keskustassa. Jokioisilta ovat luonnollisesti löytäneet paikkansa Luonnonvarakeskus sekä maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierto, keskeltä kaunista hämäläistä maisemaa ja maaseutua.
Jokioisilla voi kesäaikaan myös puksutella höyryjunalla tai ottaa vaikka lihaksista mittaa edeten resiinalla – silloin kannattaa kyllä tankata ensin jossain paikkakunnan useista ruokailupaikoista.
Kunta ja kartano
Jokioisten historia liittyy läheisesti Jokioisten kartanon historiaan. Kartano perustettiin vuonna 1562, jolloin kuningas Erik XIV antoi Portaan pitäjän Jokioisten neljänneskunnan läänitykseksi Klaus Kristerinpoika Hornille. Kartanosta kehittyi 1700-luvun lopussa Suomen suurin tila maaherra, kenraalimajuri Ernst Gustaf von Willebrandin toimesta. Hänestä Jokioisten kartano sai myös omistajan, joka aloitti Jokioisten teollistamisen ja teki nopeasti Jokioisista yhden Hämeen merkittävimmistä teollisuuspaikkakunnista. 1800-luvun alussa kartanolla oli oma saha, tiilitehdas, valimo sekä sokeri- ja siirappilaitokset.
Vuonna 1918 voimaan tulleen torpparilain ja 1920-luvulla toteutetun maareformin seurauksena kartano jaettiin 950 tilaksi. Loput kartanosta säilyi valtion omistuksessa. Vuonna 1928 Suomen kasvinjalostusosasto siirtyi pääkaupunkiseudulta Jokioisille ja kartanolle.
Aikamatkalle
Jokioisilla on useita mielenkiintoisia käyntikohteita, joissa voi kokea paikallista historiaa. Jokioisten kaunis kirkko on peräisin 1600-luvulta ja se on kuin koru. Kirkko on yksi Suomen vanhimpia ympärivuotisessa käytössä olevia puukirkkoja.
Pappilamuseossa näkee, miten maalaispappilassa elettiin 1800-luvun puolivälissä ja sen kokoelmissa on lisäksi Suomen ensimmäisen naisministeri Miina Sillanpään muistoesineitä.
Jokioisten Museorautatie on 14 kilometrin pituinen kapearaiteinen museorata, jolla liikennöidään kesäaikana höyryveturin vetämillä museojunilla. Minkiön asemalla sijaitsee kapearaidemuseo, matkamuistomyymälä ja kesäkahvila.
Esittelypuistot
Elonkierto on maaseutu- ja kotieläinpuisto kertoen suomalaisesta maanviljelyksestä ja luonnonvarojen tutkimuksesta sekä siitä, miten tutkimus siirtyy käytäntöön.
Jokioisten kartanopuistossa ja Wendlan puutarhassa on vanhoja kartanolla kasvaneita kasveja ja puita, geenivaraohjelmasta FinE-lajikkeita sekä muitakin kiinnostavia kasveja.
Ferrarian rinne on puisto, joka esittelee konkreettisesti suomalaisten hedelmä- ja marjakasvien monimuotoisuutta ja viljelyhistoriaa. Vierailija voi tutustua puutarhaan maistelemalla vierekkäin kasvavien saman lajin marjoja tai hedelmiä.
Aistipuutarhassa voi maistella erilaisia marjoja ja kasveja ja laittaa silmät kiinni ja nauttia kesän tuoksusta.