Idyllinen Riihimäen Rautatienpuisto

Kun astut junasta Riihimäen Rautatieasemalla ja kuljet asemarakennuksen toiselle puolelle, saavut upealle, historialliselle puutaloalueelle. Kyseessä on Riihimäen helmi, Rautatienpuisto.Rautatienpuisto-Riihimaki-vanha-talo-keinu-pihalla

Rautatienpuisto on alun perin rakennettu rautatieläisten asuinalueeksi, vanhin rakennuksista on rakennusmestarin talo vuodelta 1857. Alueen rakennukset on suojeltu vuonna 1993 kulttuurihistoriallisen arvonsa vuoksi.

Entisen hotellin dramaattinen alku

Riihimäen Asemalta Rautatienpuistoon astellessa ensimmäisenä on vastassa entinen hotelli, joka alun perin rakennettiin jo vuonna 1878. Verner-renki oli kuitenkin toisen miehen kanssa maistellut juomia ullakolle nostamistaan viini- ja konjakkitynnyreistä. Miehet olivat sytyttäneet varomattomuuksissaan tulipalon. Tulipalo tuhosi hotellin omistaja Olivia Axeenin arvopaperit. Myös viinit sekä 130 litraa konjakkia tuhoutuivat. Palon jälkeen pystytettiin vanhalle kivijalalle samojen piirustusten mukaan uusi hotelli. Hotelli toimi vuoteen 1943 saakka muun muassa nimillä Axeens-Hotel, Riihimäki-Hotel, Rautatienhotelli ja Hotelli Turisti. Nykyisin rakennuksessa toimii Paloheimo Oy:n pääkonttori.

Kaupunginmuseo esittelee Riihimäen historiaa

Yksi Rautatienpuiston vanhoista rakennuksista, Ratainsinöörin talo, toimii nykyisin Riihimäen Kaupunginmuseona. Vuonna 1858 valmistunut rakennus on palvellut muun asemapäällikön asuntona, lipputoimistona ja VR:n toimistotiloina. Kaupunginmuseo aloitti rakennuksessa vuonna 1970 tutkien ja esitellen riihimäkeläisten elämää kivikaudesta nykypäivään sekä Riihimäen aineellista kulttuuriperintöä. Aikoinaan rakennuksen pihalla ja ulkorakennuksessa on nähty myös eläimiä; ratainsinööri Fagerholmin aikana lampaita ja kanoja, ja sitä ennen asemapäällikön työsuhdelehmä, jolle VR hankki talviheinät. Sota-aikaan ulkorakennuksessa varastoitiin saksalaissotilaiden muonia.

Rautatienpuisto-Riihimaki-Rautatien-kouluÖllerinkadun vanhat koulut ovat saaneet uuden elämän

Musiikkitalo valmistui vuonna 1880 ja palveli rautatieläisten kouluna. Myöhemmin rakennus toimi sairaalana ja Riihimäen Rautatieläisten soittokunnan keskuspaikkana, josta se sai nimekseen Musiikkitalo. Nykyisin Musiikkitalo on nimeltään Ö-talo ja siellä järjestetään musiikki- ja kulttuuritapahtumia. Ö-taloa voi myös vuokrata omiin tilaisuuksiin. Ö-talon lisäksi kulttuuritapahtumia järjestetään Vihreässä Talossa, joka on niin ikään vanha puutalo rautatieaseman vieressä.

Toinen Rautatienpuiston koulurakennus, jugend-tyylinen Lepohuone, on rakennettu vuonna 1908. Se toimi kansakouluna vuoteen 1930 saakka ja se on myös toiminut VR:n henkilökunnan tilapäisenä yöpymispaikkana. Nykyisin rakennuksessa on vanhusten päivätoimintakeskus.

Kahvitteluhetkiä ja juhlia Punaisessa talossa

Rautatienpuiston reunalla pääsee tutustumaan yhteen historiallisista rakennuksista. Kyseessä on Punainen talo eli entinen Rautatieläistentalo, joka on rakennettu vuonna 1881. Vuonna 1907 asunnot muutettiin lastentarhaksi ja kokoustiloiksi. Nykyisin tähän ihanaan, vanhaan rakennukseen voi poiketa kahville ja samalla ostoksille suloiseen Kahvila ja sisustusliike Pompotiin. Punaisesta talosta voi myös vuokrata tilaa juhliin ja kokouksiin. Mikä olisikaan ihanampaa kuin juhlat historiallisessa ympäristössä Rautatienpuistossa!

logo_eu_liitto_hamk