Loppi

Kaksi naista kävelee pitkospuilla suoalueella. He hymyilevät ja katsovat maisemaa.

Tervetuloa Lopelle

Luonnonläheinen Loppi sijaitsee eteläisessä Kanta-Hämeessä, vain alle tunnin matkan päässä pääkaupunkiseudusta.

Punainen puukirkko mäen päällä

Kansantaru Kaakkomäeltä elää tänäkin päivänä

Loppilainen taru kertoo, että Lopen takamailla Kaakkomäen vuorten luolissa asui muinoin piru. Se oli ottanut jättiläisen hahmon. Kun Lopelle 1600-luvulla rakennettiin kirkkoa, piru häiritsi töitä minkä kykeni. Se raivostui täysin, kun kelloja alettiin soittaa: ”Ei saa enää rauhaa, kun Santa Pirjo pauhaa”, mylvi piru. Kirkko oli näet Pyhän Birgitan kirkko, loppilaisten suussa Santa Pirjo. Raivopäissään piru kaappasi ison lohkareen ja yritti murskata tapulin. Kivi lensi kuitenkin Tiirinkalliolle Loppijärven rannalle, josta kyläläiset kampesivat sen veteen. Silloin kivi alkoi tuottaa onnettomuutta. Karjaa sairastui, eläimiä kuoli. Lopulta kyläläiset yhteisvoimin vipusivat lohkareen ylös kallion kielekkeelle. Karjaonni palautui, Loppi alkoi kukoistaa – ja ehkäpä myös Lopen multien ”pikkukivet”, perunat saavat edelleen siunausta tästä tapahtumasta. Kansantarun opetus on kuitenkin syvempi: Pahan onnen kivi vivuttiin yhteisvoimin kuiville tuottamaan onnea. Onnellisen elämän elementit tehdään yhdessä. Yhteistyö on tänäänkin yksi loppilaisten erityispiirteistä.

Iäkkään talon sisällä on vanha harmoni, jonka edessä matala pyöreä tuoli. Harmonin vierellä on ikkuna, jossa punaisia pelargonioita ja vanha puinen kiikkustuoli.

Aisti rauhaa vanhan kirkon mäellä

Pyhän Birgitan kirkkoon, eli Santa Pirjoon voi tutustua kesäisin.  Vanhan kirkon mäellä kävijä pääsee aistimaan ikiaikaista rauhaa, sillä 1600-luvulla rakennettu puukirkko on yksi Suomen vanhimmista. Kirkonmäen alla sijaitsee Kotiseutumuseo Lukkarin Puustelliksi nimetty torppa. Museon kokoelma muodostuu yli 1000 esineestä, joista vanhimmat ovat peräisin 1600-luvulta. Museon pihapiirissä on aittoja ja maataloustyövälineitä.

Palan Suomen historiaa voi kokea Marsalkka Mannerheimin metsästysmajalla. Museon yhteydessä toimii upeassa miljöössä Punelia -järven rannalla kesä- ja tilausravintola Marskin Majan ravintolapalvelut.

Pieni tyttö tekee hattaraa, toinen tyttö on hattarakoneen toisella puolella odottamassa. Aikuiset hoitavat taustalla maksua.

Tavataan kylillä ja tapahtumissa

Loppi tunnetaan maakunnallisesti monipuolisesta kulttuuritarjonnastaan. Kulttuuritapahtumat, ohjelmalliset Kesätorit, konsertit ja kylätapahtumat kokoavat loppilaiset ja lomailijat viettämään yhteistä aikaa. Vuosittaisista tapahtumista voisi mainita erityisesti Syrjä soi –konsertin ja Rautalankaväännön. Kesätorstaisin järjestettävillä iltatoreilla voi nauttia ruokakojujen herkkuja ja virvokkeita sekä ostaa paikallisia sesonkituotteita ja tietysti sitä kuuluisaa Lopen perunaa.

Nainen istuu teltassa metsän keskellä. Hän kaivaa rinkastaan jotain. Toinen nainen seisoo ja katsoo hymyillen teltassa istuvaa naista.

Luonnostaan paras Loppi

Lopella voi liikkua maalla, vedessä ja ilmassa. Kunnasta löytyy upeiden luontokohteiden lisäksi yksi Suomen pisimmistä enduroradoista ja Pohjois-Euroopan johtava Räyskälän harrasteilmailukeskus. Lopen ampumaurheilukeskus tarjoaa erinomaiset puitteet metsästys- ja urheiluammunnan harrastamiseen. Kirkasvetinen Melkutin puolestaan on suosittu sukeltajien keskuudessa. Lopen ulkoilureiteillä kulkija saa kokea luonnon suuruuden ja hiljaisuuden. Reiteillä voi patikoida, meloa ja pyöräillä. Vuosittain syyskuun viimeisenä sunnuntaina järjestettävä Poronpolku tunnetaan Etelä-Suomen suurimpana ulkoliikuntatapahtumana.

Loppi

  • loppi.fi
  • Palvelupiste Rosamunda
  • Lopen kirjasto, Kauppatie 3
  • p. 019 758 6006