Kaksi naista kulkee lastenvaunujen kanssa metsässä esteettömällä reitillä.
  • Luonto

huhti 04 2023

  • Luonto

  • esteetön

  • lapsiperhe

  • retkeilyreitti

Esteettömät reitit Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeessä on upeita luontomatkailun helmiä Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduilla. Olet sydämellisesti tervetullut tutustumaan upeisiin luontokohteisiin, kuten Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot, Saaren kansanpuisto, Aulanko, Lopen kohteet, kansalliset kaupunkipuistot Forssassa ja Hämeenlinnassa, Evon retkeilyalue ja Ilvesreitti.  Osa reiteistä on esteettömiä. Tarkista reitit Metsähallituksen Luontoon.fi -sivustolta.

Metsähallitus ylläpitää kymmeniä esteettömiä ja helppokulkuisia retkikohteita, jotka soveltuvat myös apuvälineillä liikkuville tai helppoja reittejä hakeville. Sairauksien, vammojen, pienten lasten kanssa liikkumisen tai esimerkiksi ikääntymisen mukanaan tuomien haasteiden ei tarvitse olla este luonnossa liikkumiselle ja ainutlaatuisille elämyksille. Metsähallitus on tehnyt upeaa työtä ja osa Kanta-Hämeen upeista reiteistä ovat esteettömiä. Löydät esteettömät kohteet Metsähallituksen www-sivustolta Luontoon.fi. Retkikohdehakuun voit valita ominaisuudet ja esteettömät kohteet. Etsi esteettömät reitit retkikohdehausta.

Millainen on tyypillinen esteetön reitti?

Pinnanmuodot ja sääolosuhteet asettavat retkeilypalveluiden suunnittelulle ja ylläpidolle luonnolliset rajat, joten jokainen esteetön tai helppokulkuinen luontoreitti on erilainen. Samakin reitti voi olla eri ajankohtina hyvin erilainen kulkea Suomen vaihtelevissa sää- ja keliolosuhteissa.

Esteettömillä reiteillä on tyypillisesti esteetön käymälä tai WC ja tulentekopaikka, monilla kohteilla myös luonnon tarkkailua varten lintutorni tai katselulava. Jos liikut apuvälineen kanssa, tarvitset useimmille reiteille avustajan. Monilla luontokohteilla on mahdollista hyödyntää myös yhteistyöyritysten, kuten luontomatkailuyrittäjien, palveluita. Luontokeskukset ja muut asiakaspalvelupisteet ovat lähes poikkeuksetta esteettömiä rakennuksia.

Esteetön luontoreitti

Esteettömällä luontoreitillä on mahdollista liikkua pyörätuolilla kelaten tai muulla päivittäisessä käytössä olevalla liikkumisen apuvälineellä. Esteetön luontoreitti on useimmiten rakennettu, kovapintainen eikä reitillä ole kulkua haittaavia esteitä, kuten juurakoita, kuoppia tai pehmeitä kohtia. Reitin pituuskaltevuus on enintään 8 % ja sivuttaiskaltevuus enintään 3 %. Reitin leveys on vähintään 1,2 m.

Vaativa esteetön luontoreitti

Vaativalla esteettömällä luontoreitillä liikkumiseen tarvitaan usein avustaja ja luonnossa liikkumiseen tarkoitettu tai sitä helpottava apuväline. Vaativa esteetön luontoreitti voi olla rakennettu, mutta useimmiten se on rakentamaton ja luonnonmukainen sekä fyysisesti vaativampi kuin esteetön luontoreitti. Reittipohja voi olla pehmeä ja sillä voi olla juuria ja kiviä. Paikoitellen reitin pituuskaltevuus voi ylittää 8 % ja sivuttaiskaltevuus voi ylittää 3 %. Reitin leveys voi olla alle 1,2 m.

Muistathan että:

  • Pelkkä esteettömän tai vaativan esteettömän luontoreitin merkki ei takaa, että reitti soveltuu kaikille.
  • Reittikuvaus on syytä lukea huolellisesti aina ennen retkelle lähtöä.
  • Luonnossa sää- ja keliolosuhteet vaikuttavat merkittävästi reitin kuljettavuuteen.
  • Varsinkaan vaativalle esteettömälle luontoreitille ei tule lähteä ensimmäisellä kerralla yksin.

Lähde Metsähallitus

Kirjoittaja: Kirsi Sippola, Evon uusi aika -hanke.

Kuva: Emilia Grandell.

Evon uusi aika -hankkeessa nostetaan esille Kanta-Hämeen upeita luontokohteita. Evon uusi aika -hanketta rahoitetaan REACT-EU-rahoituksella eli hanke on osa Euroopan unionin Covid-19 -pandemian tukitoimenpiteitä.