Koski kuohuu Kehräämöllä
  • Kulttuuri

  • Historia

joulu 14 2022

  • tekstiili

  • kulttuurimatkailu

Forssa on tekstiilidiggarin tärppi!

Tiesitkö, että Forssa on kotimaisen painokankaan syntypaikka? Tai että Forssassa toimiva Rykkeri painaa kangasta Suomen ainoalla käsikäyttöisellä laakapainokoneistolla? Forssan puuvillatehtailla aloitettiin teollinen kankaanpainanta jo vuonna 1861. Koneiden jyske on kaikonnut, mutta korkeana kohoavat punatiiliset teollisuuslaitokset ovat täynnä elämää.

Viikonloppureissu Forssaan – Kuosien Kaupunkiin

Tutustu Forssaan ja sen historiaan tarinallisella kaupunkikierroksella, jolle jolle sinut johdattaa paikallisopas. Nauti torikahvit tai kulje kauniin jokivarren vehreisiin puistoihin. Kävelyn lomassa voi pysähtyä Forssan museon Kuosikeskuksessa, joka Forssan Kehräämöalueen vanhassa lankavärjäämössä kertoo kotimaisen painokankaan tarinaa. Tämä värikäs ja nostalginen näyttelytila on kuosien koti!

Kutomoalueella sijaitsee viehättävä Rykkeri, jossa pääsee omin käsin kokeilemaan kankaanpainantaa. Rykkerin työpajoissa syntyy monenkirjavaa ja tekijöidensä itse suunnittelemaa tekstiilituotetta, kuten laude- ja kaitaliinaa, jotka saa kotiin muistoksi matkasta.

Kankaanpainotyöpajan jälkeen on hyvä herätellä aisteja joogan lempeässä syleilyssä, eikä joogapaikkana ole mikä tahansa jumppasali, vaan Rykkerin 20-metrinen kankaanpainopöytä. Tätä ei löydy muualta Suomesta! Rykkeri on paikkana ainutlaatuinen ja alansa kotimaista kärkeä.

Rykkerin työpajoissa tutustutaan kankaanpainantaan. Kangaspainon lisäksi Rykkeristä löytyy kauppakulma, jonka valikoimassa on Rykkerin omia kuosikkaita tekstiilituotteita. Työtilassa on mahdollista heittäytyä myös joogan syleilyyn.
Kuvat: Forssan museo.

Forssa on tunnettu myös kirpputoreistaan, joiden myyntihyllyiltä voikin löytää varsinaisia tekstiiliaarteita! Ennen kotiinlähtöä kannattaa kurkistaa esimerkiksi tekstiilinkierrätyskeskus TexVexin valikoimaan.

Blogikirjoitus liittyy Forssan museon ja Forssan Yrityskehitys Oy:n Tekstiili- ja teollisuushistoriamatkailun kehittämishankkeeseen. Hanketta rahoitti Opetus- ja Kulttuuriministeriö. Hanke kutsui kesän 2022 aikana joukon testimatkailijoita laittamaan Forssan seudun matkailutarjonnan koetukselle. Erilaisia testimatkoja toteutettiin kaikkiaan kuusi kappaletta. Mukana oli niin perheitä, pariskuntia kuin ystäväporukoita sekä toisilleen entuudestaan tuntemattomia, seikkailuun heittäytyviä kotimaan matkaajia. Karttuneen kokemuksen ja palautteiden kautta koostetaan Forssan seudulle matkailun tuotepaketteja, jotka julkaistiin vuonna 2023.

Teksti: Tuuli Ravantti, Forssan museo