Hyttikortteli

Riihimäen lasi Oy aloitti toimintansa paikkakunnalla vuonna 1910. Lasitehdas piti monin tavoin huolta työntekijöidensä hyvinvoinnista ja sen yhtenä muotona oli lasitehtaan ympärille rakennettu työläisten asuinalue, Hyttikortteli. Asunnot puistomaisine ympäristöineen oli aikanaan arvokas lisä lasitehtaalaisille ja heidän perheilleen. Omistamiensa asuinrakennusten ohella tehdas tuki myös työntekijöiden omaa omakotirakentamista. Vaikka lasitehtaan toiminta loppui jo vuonna 1990, vanha asuinmiljöö on säilynyt pääpiirteissään ennallaan. Alueella on myös aktiivisesti toimivia lasistudioita. Lisäksi Hyttikortteliin on rakennettu ja rakennetaan miljööseen sopivia uusia omakoti- ja rivitaloja.

Hyttikortteli asuin-, sauna- ja leipomorakennuksineen rakennettiin 1910-1916 ja johdon asuinrakennukset Maikkila ja Lehmushovi 1910 ja 1911. Suunnittelijana oli tehtaan tekninen johtaja ja perustaja M. A. Kolehmainen.

Suomen lasimuseo valmistui 1981 Tapio Wirkkalan suunnitelmien mukaan entiseen lasitehtaan Alatehtaaseen. Alunperin Polttoturve Oy:n turvejauhetehtaaksi 1914 pystytetty rakennus kunnostetettiin lasitehtaan tarpeisiin 1929.

Yhteys