Vihreä talo

Vihreä talo on kulttuuritalo, tunnelmallinen juhlatila ja mainio keikkamesta. Ajoittain Vihreä talo muuntuu taide- ja käsityöpuodiksi, kahvilaksi ja ravintolaksi. Talolla järjestetään myös kulttuuripainotteisia virkistyspäiviä työyhteisöille, ja se toimii juhlien, kokousten ja muiden yksityistilaisuuksien pitopaikkana.

Vihreä talo on kaikkea tätä ja vielä jotain muuta. Se on avoin tila, jota myös sinä voit olla mukana tekemässä todeksi.

Talon isäntä, Olli Soini, ja emäntä, Anni Paunila, vuokrasivat Vihreän talon syksyllä 2011. Tarkoitus oli perustaa talolle työhuone. Niin tehtiin (täältä näet, mitä kaikkea Anni on luonut: http://cargocollective.com/annipaunila), mutta alkoi tapahtua paljon muutakin.

Joulukuussa 2011 järjestimme talolla joulumarkkinat, talvella 2012 ensimmäiset kulttuuritilaisuudet. Pian huomasimme, Annin työhuoneen lisäksi talolla toimii pienimuotoinen kulttuuritalo.

Sittemmin talolla on järjestetty lukuisia konsertteja, teatteriesityksiä, keskustelutilaisuuksia, kulttuuriklubeja, stand uppia, virkistyspäiviä, käsityö- ja taidemarkkinoita. Talolla on juhlittu levynjulkkareita, syntymäpäivä-, vuosi- ja sukujuhlia. Talolla on pidetty pop up -ravintolaa, treenejä, kokouksia, työpajoja ja lukupiiriä. Onpa talo muuntunut myös äänitysstudioksi ja kuoroleiriksi. Vierailevia tuotantoja on Hardcore Festeistä Riihimäen seurakunnan iltamiin ja talon vakinaisia käyttäjiä ovat esimerkiksi Samuli Parosen ja Riihimäen Martat.

Riihimäen pääsiäisen, Asematapahtuman ja muiden kaupunkitapahtumien yhteydessä avattava Vihreän talon kahvila on tullut tunnetuksi hyvästä kahvistaan ja maittavista kotileivonnaisistaan. Ravintolapäivinä ja Katuruokaa ja kierrätystä tapahtumissa tarjolla on hyvää ruokaa.

Huomaathan, että Vihreän talon kahvila on avoinna vain tapahtumien yhteydessä.

Kesällä 2018 Anni muutti työhuoneensa parempiin tiloihin Välittäjä 3:een, ARS Hämeen ylläpitämään taiteilijatyöyhteisöön, joka tuolloin perustettiin. (Täältä löydät lisätietoa tästä uudesta riihimäen kulttuurin valopilkusta: valittaja3.fi / https://www.facebook.com/valittaja3/) Lavastaja Make Karvosella on talolla nyt työpiste ja vierailevilla taiteilijoilla avarammat takahuonetilat.

Hämeen taidetoimikunta myönsi marraskuussa 2012 Vihreälle talolle ja sen perustajille 'Vuoden kulttuuriteko' -kunniamaininnan. Perusteluissa mainitaan muun muassa, että Vihreä talo on ""rikastuttanut Riihimäen kulttuurielämää ennakkoluulottomalla tavalla.""

Syyskuussa 2013 Riihimäen kaupunki myönsi Vihreälle talolle ja sen toimijoille Vuoden nuori taiteilija -tunnustuspalkinnon: ""Vihreä talo on Riihimäen aseman kupeessa sijaitseva vanha puutalo, jonka puitteissa on vajaan kahden vuoden ajan tehty ja koettu taidetta ja kulttuuria. Olli ja Anni ovat vireällä ja ennakkoluulottomalla toiminnallaan merkittävästi elävöittäneet riihimäkeläistä kulttuurielämää. Vihreä talo on muodostunut omaperäiseksi ja lämmintunnelmaiseksi 'kulttuurin kehdoksi', jossa tarjotaan monipuolisesti erilaisille kohderyhmille soveltuvia taide- ja kulttuurikokemuksia. Vihreän talon toiminta on samalla luonut uudenlaista yhteistyötä eri kulttuuritoimijoiden kesken.""

Toukokuussa 2017 Riihimäen kaupunki ilahdutti Kulttuurin tunnustuspalkinnolla. ""Olli Soini ja Anni Paunila ovat luoneet Riihimäelle ainutlaatuisen kulttuuritilan, Vihreän talon. Tila toimii musiikkiklubina ja kohtaamispaikkana ja se on saavuttanut suuren harrastajakunnan suosion. Vihreällä talolla ovat esiintyneet monet valtakunnallisesti tunnetut taiteilijat ja esitykset ovat vetäneet laajalti väkeä paikkakunnan ulkopuoleltakin. Soinin ja Paunilan luoma toiminta on erinomaista kulttuurikaupungin brändäystä, ja kehittää osaltaan asemanseutua omaleimaisena kohtaamisten ja tapahtumien keskuspaikkana.""

Marraskuussa 2018 Hämeen liitto ja Yle Hämeenlinna palkitsivat Vihreän talon isäntäpariskunnan 2000 euron arvoisella kulttuuristipendillä. Raha on tarkoitettu lasten ja kulttuuria edistävän tapahtuman tai toimintapäivän järjestämiseen. Perusteluissa todetaan, että stipendi myönnettiin monipuolisesti kulttuuria tukevalle ja tuntevalle idearikkaalle pariskunnalle, joka ylläpitää Vihreän talon toimintaa ahkerasti ja energisesti. Talolle, jossa kulttuuria on tarjolla jokaiselle ja kaikenikäisille; musiikkia, kuvataidetta, runoja, lukupiirejä ja teatteria.

Toukokuussa 2019 talon isäntäpari sai Lähiöfest-tapahtumassa Arjen sankarit tunnustuspalkinnon kiitoksena yhteisön hyväksi tehdystä pitkäaikaisesta työstään.

Olemme kiitollisia näistä palkinnoista ja aiomme jatkaa ennakkoluulotonta toimintaamme. Siihen tarvitsemme sinua. Toivottavasti näemme sinut nauttimassa talon tapahtumista - tai sitten järjestämässä omaasi.

Tervetuloa Vihreän talon taianomaiseen maailmaan! Tehdään yhdessä Riihimäestä entistä vireämpi, Suomesta avaramielisempi ja maailmasta iloisempi paikka elää.

Yhteys