Forssan museo

Museon perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki kertoo elämästä Forssassa ja sitä ympäröivällä maaseudulla 1800-luvun alulta 1970-luvulle.

Tarina alkaa ajasta, jolloin Jokioisten ja Wiksbergin mahtikartanoiden välissä oli vain joukko pieniä maaseutukyliä. Vuonna 1838 Jokioisten kartanon verkatehtaan johtajaksi saatiin ruotsalainen Axel Wahren, tekstiilisuvun poika, Euroopassa oppinsa saanut värjärimestari. Verkatehdas alkoi menestyä, mutta Wahren halusi enemmän. Vuonna 1847 hän perusti Kuhalankoskelle Kehräämön, joka sai nimekseen Forssa. Kehräämön ympärille alkoi kasvaa tehdaskylä, josta tuli kauppala ja myöhemmin kaupunki.

Kehräämö sai rinnalleen kutomon, lankavärjäämön ja kangaspainon. 1900-luvulle tultaessa Forssa oli Suomen johtavia teollisuuspaikkakuntia, jonka valttina oli painettu puuvillakangas. Vuonna 1934 Forssa-yhtiön osake-enemmistö myytiin tamperelaiselle Finlaysonille. Fuusioista sai alkunsa Oy Finlayson-Forssa Ab. Kutomonalueen katolle nousivat komeat Finlayson-kyltit, ja Finlayson sai kangaspainon, jonka yhteydessä alettiin myös suunnitella kangasmalleja tehtaan omassa ateljeessa.

1960-luvulla kauppalasta tuli kaupunki. Tekstiilitehtaan lisäksi kaupunkiin saatiin toinen mahtava tehdas. Naapuripitäjä Humppilan poika Armas Puolimatka perusti kaupunkiin Rakennusvalmisteen, jonka linjastoilla alettiin valmistaa betonielementtitaloja Suomeen ja Neuvostoliittoon.

Historian virstanpylväiden ja teollisuuslaitosten jyhkeiden seinien suojissa ihmisistä ja heidän elämästään rakentui kaupungin todellisuus. Siitä kertoo Kirjavan kankaan kaupunki.

Yhteys