Melkuttimet

Helppokulkuiset harjumänniköt ja eteläsuomalaisittain erittäin kirkasvetiset järvet houkuttelevat retkeilemään jääkauden muokkaamaan maisemaan. Melkuttimien alue on oivallinen päiväretkikohde myös perheen pienimmille. Kelvollisia uimismahdollisuuksia tarjoutuu melkein jokaisen alueella olevan järven rannassa. Iso-Melkuttimen itäpään matalarantaisen luonnonrannan läheisyydessä pääsee nauttimaan nuotiotulista ja laavuelämästä. Melkuttimien alueella ei ole kuitenkaan virallista, valvottua uimarantaa.

Melkuttimien alue kuuluu kokonaisuudessaan Natura 2000-ohjelmaan sekä rantojen- ja harjujensuojeluohjelmiin. Rannat ovat säilyneet rakentamiselta muutamaa mökkiä lukuun ottamatta eikä harjujen sora-aarteeseen ole koskettu lainkaan. Alueella on harjoitettu metsätaloutta vielä 1990-luvun lopussa, mutta luonnontilan parantamiseksi ja metsien monimuotoisuuden lisäämiseksi Metsähallitus on aloittanut ennallistamistyöt. Salpausselkään kuuluvalta harjualueelta onkin tavattu useita uhanalaisia tai harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja.

Luonnonsuojelualueilla jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa. Tarkistathan aina retkikohteen säännöt ennen retkeäsi.

Metsähallitus hoitaa Melkuttimia.

Kuvat
Polku puiden keskellä.Polku metsässä.Rantaviiva, puita järven rannalla.
×
1/3
Polku puiden keskellä.
2/3
Polku metsässä.
3/3
Rantaviiva, puita järven rannalla.