Leppäkoski_janakkala

Leppäkoski

Leppäkoski on noin 500 asukkaan kylä, jossa on oma koulu. Kylän läpi virtaa Puujoki, jota pitkin pääsee Vanajavedelle saakka.

Leppäkoskelta on kotoisin Suomen historian tunnetuimpia janakkalalaisia. Uno Cygnaeus asui lapsuutensa Janakkalassa Leppäkosken kartanossa, jonka hänen isänsä omisti. 47 vuotta myöhemmin samaisen kartanon sivurakennuksessa näki päivänvalon näyttelijälegenda Ida Aalberg. Ratamestarin talo, johon Ahlbergin perhe myöhemmin muutti, toimii nykyisin Ida Aalberg -museona.

Muun Janakkalan tapaan myös Leppäkosken historiaan liittyvät kartanot, Leppäkosken kartanon lisäksi barokkityylinen Vanantaan kartano sekä Sipilän maatila, jonka persoonalliset ja komeat rakennukset muurattiin oman tehtaan tiilistä.

Tiilistä rakentuikin Leppäkosken persoonallisin ajanjakso. Paikkakunnan savipitoinen maa ja 1862 valmistunut Leppäkosken kautta Helsingistä Hämeenlinnaan kulkeva rautatie synnyttivät alueelle kukoistavan tiiliteollisuuden, josta on edelleen kylällä muistona mm. tiilinen tehtaanpiippu.

Voiman talo
Taloa vuokrataan erilaisiin tilaisuuksiin, saliin mahtuu noin 100 henkilöä, lisäksi kahvio noin 20 henkilöä jota voi
vuokrata erikseen. Keittiö jossa iso kylmiö, astianpesukone, astiat noin 100 hengelle, saunatilat jota voi myös vuokrata erikseen.

Ida Aalberg-museo

Leppäkosken ratamestarin talo on täydellinen harvinaisuus rautatierakennusten joukossa. Se on vanhimman radan ensimmäisen vaiheen aikana rakennettu ja siellä asui jo v.1862 silloinen ratamestari Antti Ahlberg. Hän oli tulevan suuren diivan, näyttelijä Ida Aalbergin isä. Rakennuksessa on ollut Ida Aalberg-museo vuodesta 1976 alkaen. Museo on avoinna kesäisin sekä tilauksesta.

Rahitunlampi ja Rahitunmäki

Rahitunlampi on syvällä harjujen kainalossa oleva suppalampi, jonka vesi on kiinteästi yhteydessä harjun pohjaveteen. Lammella on kunnan ylläpitämä uimaranta. Rahitunlampea ympäröi hieno harjumaasto, jossa kulkee kauniita polkuja vaikkapa Linnamäen kylmänkukille tai Kukonnokan hyppyrimäelle, mistä avautuu komeat maisemat.

Haukankallio
Kalliolta aukeaa huikeat näkymät hämäläiseen maisemaan. Kalliolle kapuamiseen on valittavissa useampiakin eri reittejä, jyrkähkö rinnepolku tai loivempi lähestyminen ”takakautta”. Kokkojuhla Puujoen rannalla on vuosikymmenien perinne. Leppäkosken kyläseura ja Leppäkosken Voiman naisjaosto vastaavat järjestelyistä vuorovuosin.