Hevosmatkailutärpit Hämeen kesään

Hämeen hevosvoimiin tutustuminen sopii loma-aktiviteetiksi kaikille matkailijoille. Kavionkopseen voi kokea niin monella eri tavalla: katsomossa kannustaen, satulassa keikkuen, vaunuissa istuen tai vaikka aasin vierellä kävellen! Hämeen monipuolinen hevosmatkailutarjonta antaa jokaiselle jotakin eikä yhteen elämykseen tarvitse tyytyä – tässä jutussa esittelemme yhteensä 15 vinkkiä Hämeen hevoskesään! Kiinnostaako hevosurheilujuhla, maastoratsastus vai kenties jokin ihan muu?

 

Hevostapahtumia moneen makuun

Suomen ravivuoden kohokohta koetaan Pilvenmäen raviradalla Forssassa 29.—31.7., kun suomenhevoset mittelevät Kuninkuusraveissa. Kolmipäiväinen urheilujuhla on yksi koko hevosalan suurimpia tapahtumia ja se vetää vuosittain yli 50-tuhatpäisen yleisön kannustamaan suosikkejaan. Hupi ei ”Kunkkareissa” rajoitu radan varteen, vaan Iltajuhlien ruoka, juoma ja musiikki venyttävät hauskanpitoa myöhään yöhön. Leppoisamman tunnelman ystävien kannattaa suunnata Riihimäelle: ”Riksun” kesäravit ovat lähes 100-vuotta jatkunut perinne, joita juostaan vielä heinä- ja elokuun ajan. Kausi huipentuu Riihimäki Grand Prix -kisoihin sunnuntaina 21.8.

Ravit eivät suinkaan ole ainoita hevostapahtumia. Hattulassa, Suontaan kartanon upeassa maalaismiljöössä, järjestetään lauantaina 23.7. hevosten ja ponien show-näyttely. Näyttelyt ovat laaja ikkuna hevosten maailmaan: näet varsoja ja aikuisia hevosia sekä useita eri hevosrotuja saman päivän aikana. Tunnelma on kiireetön ja buffetin antimet pitävät koko porukan tyytyväisenä. Vauhdikkaampaa menoa pääsee näkemään Ypäjän Hevosopistolla esteratsastuksen SM-kisoissa 10.—14.8. Tiedossa on taitavaa ratsastusta, moderneja urheiluhevosia ja vaikuttavia hyppyjä.

Hevostapahtumissa ei myöskään aina tarvitse jäädä katsomoon. Hepat Hämeenlinnassa -tapahtuma on koko perheelle suunnattu maksuton teemapäivä, jolloin ponit saapuvat kaupunkiin. Ohjelmassa on ainakin ponien kauneuskilpailu, talutusratsastusta ja keppihevoskisat.

 

Maastoratsastus – hevosmatkailun klassikko

Kun reissun varrelle kaipaa piristävää kesätekemistä, on vaikeaa keksiä parempaa aktiviteettia kuin ohjattu maastoratsastusretki. Hevosen selässä aika pysähtyy ja lomakohteesta näkee aivan uusia maisemia. Maastoretkiä on monenlaisia – rauhallista kävelyä ensikertalaisille ja kiitolaukkaa vauhtihirmuille – mutta kaikkia niitä yhdistää osaavat ohjaajat ja hyvin koulutetut, turvalliset hevoset.

Toisin kuin voisi kuvitella, ratsastusretkelle lähteminen ei edellytä kaupungista poistumista. Hämeenlinnalainen Aulangon ratsastuskoulu sijaitsee keskeisellä ja sitäkin kauniimmalla paikalla vesistön äärellä. Aulangolla pääset uniikille maastoretkelle, sillä metsän ja peltojen sijaan reitit kulkevat kauniita puistobulevardeja pitkin. Mukaan pääsevät myös ne, joita selkään nousu ei houkuta, sillä retkelle voi halutessaan lähteä leppoisasti vaunuissa.

Toinen Hämeenlinnan kohteista, Saajan talli, vie sinut metsämaisemaan kansallisaarteemme suomenhevosen selässä. Valmiiksi paketeiksi suunnitelluista retkistä voi valita omaan fiilikseen ja ratsastustaitoon sopivimman. Hämeestä löydät muitakin rotuerikoistuneita talleja: Forssalainen Yli-Tokon vuonohevostila vie sinut maastoon norjalaisten hevosten kanssa ja Rimur-tallissa Hauholla sinut toivottaa tervetulleeksi lauma islanninhevosia. Norjanvuonohevoset ovat keskikokoisia, jykeviä ja pystyharjaisia. Ne ovat väritykseltään useimmiten vaaleankeltaisia eli hallakoita. Islanninhevosia taas syntyy lähes kaikissa väreissä ja niillä on arsenaalissaan enemmän askellajeja kuin useimmilla hevosilla. Molemmat näistä skandinaavisista hevosroduista ovat vanhoja ja alkukantaisia viikinkien ratsuja ja työhevosia.

 

Hevoselämyksiä, joita et ole vielä kokenut

Entä kun kisakatsomot ja maastoretket on nähty – mitä sitten? Hämeestä löydät myös hevosmaailman erikoisuuksia matkaohjelmaasi rikastuttamaan, oli hevoskokemuksesi mikä tahansa. Jos isojen hevosten käsittely jännittää, voi suunnata Lopelle SatuAasin tallille. Ison koiran kokoiset välimeren miniaasit kantavat eväät repuissaan, kun lähdette kävelyretkelle tallia ympäröiviin metsämaisemiin tai useamman tunnin vaellukselle Lopen luonnonsuojelualueille. Pienten ja pörröisten aasien rapsuttelu ja taluttaminen ei vaadi aiempaa kokemusta, mutta jos mieluummin katselet kavioeläimiä aidan takaa, kannattaa suunnata maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkiertoon Jokioisille. Puiston Tiedepolun varrella on runsaasti nähtävää koko kesän ajan, kun pohjoisen viljelykasvit, yrtit ja ketokukat kukoistavat nimetyillä paikoillaan. 15 hehtaarin alueella laiduntaa hevosten ja ponien lisäksi vuohia, nautoja, lampaita ja kanoja.

Hämeen maaseudulla voi myös aikamatkustaa! Koko perhe tai kaveriporukka saa unohtumattoman yhteisen muiston hauskasta teemapäivästä hevostilalla. Lepaalaisella Wilho’s Ranchilla vietätte villin lännen elämyspäivän tutustumalla kirjaviin paint-hevosiin, heittämällä lassoa, harjoittelemalla revolverireplikan käyttöä ja syömällä lounaaksi länkkäriklassikon, papuja ja pekonia. Varsinaisiin cowboy-hommiin pääsette Launoisten kartanolla Lopella, sillä elämyspaketin kohokohta on oikean nautalauman paimentaminen hevosten selässä. Varhaisemman historian fanit voivat karjatöiden sijaan harjoitella miekan, keihään ja peitsin käsittelyä sekä nousta ritaripäivän päätteeksi sotaratsun selkään. Sekä karjapaimennukseen että taistelukentälle pääsee, vaikkei aiempaa ratsastuskokemusta olisi.

Mitä ovat vikellys ja valjakkoajo? Hessi-tallilla se selviää! Urjalassa pääset kokemaan jännittävää valjakkoajoa upeissa SM-tason puitteissa tai testaamaan voimistelutaitojasi hevosen selässä vikellyksen merkeissä. Mikäli kuitenkin ratsastus, ja etenkin kouluratsastus, on sinun juttusi, suuntaa Tammelaan Roble Verde Dressage -tallille. Siellä pääset osaavan opettajan yksityistunnille espanjalaisen P.R.E-hevosen selkään. Myös andalusianhevosina tunnetut P.R.E-hevoset ovat dramaattisen ulkonäkönsä vuoksi erittäin suosittuja elokuvissa, taiteessa ja hevosnäytöksissä. Esimerkiksi Taru Sormusten Herrasta -elokuvissa nähdyn Shadowfax-hevosen näyttelijä oli P.R.E-ori nimeltään Blanco! Näitä tulisia härkätaisteluissa, sotatantereilla ja vanhojen ratsastusmestareiden talleissa jalostuneita hevosia on Suomessa alle 200 yksilöä – kuusi niistä odottaa sinua Hämeessä!

 

Teksti: Johanna Äähälä, Hevoshäme/HAMK

Kuva: Moona Mäntyvaara