Hämeen taidemuseot

Ihanat Hämeen taidemuseot kutsuvat ihastumaan! Hämeen taidemuseoista löytyy mielenkiintoisia pysyväisnäyttelyitä sekä alati muuttuvia näyttelyitä. Hämeen erikoisuuksia ovat esimerkiksi lasi ja painokankaat, mikä näkyykin tämän hetkisessä tarjonnassa. Syksy on erinomaista aikaa tutustua Hämeen monipuolisiin taidemuseoihin.

  • Hämeenlinnan taidemuseo
  • Desing museo Iittala
  • Riihimäen taidemuseo
  • Suomen Lasimuseo
  • Forssan museo

Hämeenlinnan taidemuseo

Hämeenlinnan taidemuseossa on esillä nyt Elämän Äärellä -näyttely 20.11.2021 – 16.10.2022. 

Z-sukupolvea edustavat 15–20-vuotiaat nuoret suunnittelivat ja toteuttivat nykytaidenäyttelyn taidemuseon Lohrmann-rakennukseen. Elämän äärellä -näyttelyn teokset on valikoitu Hämeenlinnan taidemuseoon talletetusta Niemistö-kokoelmasta.

Desing museo Iittala 

Valtakunnalliseen Designmuseoon kuuluvassa Designmuseo Iittalassa on esillä lasitehtaan historiaa. Museorakennuksena toimii Orvon tilan vanha navetta, joka avattiin museoksi vuonna 1971.

Museon näyttelyistä laajin on pysyväisnäyttely ”Suomalaisen lasin helmet”. Näyttely esittelee lasihistoriaa Iittalassa 1880-luvulta nykypäivään.

Riihimäen taidemuseo 

Riihimäen taidemuseossa on esillä nyt Maija Isola – Kuoseja Amforasta Unikkoon 7.5.–23.10.2022. 

Riihimäen taidemuseossa on esillä Maija Isolan (1927–2001) painokangaskuoseja esittelevä näyttely Maija Isola – Kuoseja Amforasta Unikkoon. Isola oli kotoisin Riihimäeltä ja hän asui Riihimäellä myös vanhuusvuotensa. Maija Isola on yksi Suomen tunnetuimmista kuosisuunnittelijoista.

Suomen Lasimuseo

Suomen Lasimuseossa on esillä nyt Heikki Orvola – Materiaalien virtuoosi 6.5.-23.10.2022 sekä Ambiente – Timo Sarpanevan painokankaita 6.5.-16.10.2022

Heikki Orvola (s.1943) on taiteilija, jonka suunnittelemista astiasarjoista ja sisustusesineistä monet ovat suomalaisille ikonisia ja rakkaita, kuten Kivi-kynttilälyhty, Aurora-lasisto ja Arabialle suunniteltu 24h-astiasarja. Ambiente -näyttelyssä on esillä Timo Sarpanevan suunnittelemia Ambiente-kankaita, jotka on painettu Tampellan Lapinniemen tehtaalla Tampereella.

Suomen Lasimuseossa on myös pysyväisnäyttely, jossa esitellään lasin varhaisvaiheita sekä lasinvalmistusta ja -menetelmiä. Näyttelyssä kerrotaan suomalaisen lasimuotoilun historiaa sekä esitellään anonyymiä suomalaistuotantoa.

Forssan Museo

Forssan museossa on esillä nyt Seppo Alanssi: Soilspace – Maatila, Galleria Moletissa 27.9.-16.10.2022

Soilspace – Maatila koostuu Seppo Alanissin tussipiirroksista vuosilta 2020-2022. Piirroksissa spekulatiiviset pohdinnat yhdistyvät pikkutarkkaan piirrosjälkeen joka jäljittelee luonnosta löytyviä tekstuureja.

Forssan museosta löydät kuosikeskuksen, pysyväisnäyttelyn joka esittelee suomalaisen painokankaan historiaa. Painokangasteollisuus Suomessa alkoi Forssa Oy:n toimintana 1860-luvulla. Forssa pysyi painokankaan keskeisenä osaamis- ja tuotantokeskuksena koko kotimaisen suurteollisen painokangastuotannon ajan, 1930-luvulta eteenpäin osana Finlaysonin tekstiilikonsernia.

Museohaukalle lisää tutkittavaa Hämeen museoista löytyy täältä!