Hämäläinen jouluruoka

Mikä on hämäläisen joulupöydän perinteinen herkku? Haastattelimme Inkalan kartanon Leila Ylitaloa, joka on kuuluisa laadukkaasta maalaiskeittiöstään. Joulun suosikkiruoalla on vahvasti hämäläiset juuret, se saa makeutensa lämpimän lieden reunalta ja se viimeistellään perinteisesti leivinuunissa paistaen. Kyllä, imelletty perunalaatikko on alkuperäisesti kotoisin Hämeestä! Perunalaatikko on joulun klassikko ruoka, joka on levinnyt Hämeestä laajasti koko suomeen.

Imelletyn perunalaatikon valmistaminen on taitolaji. Juuri imelletty perunalaatikko onkin Inkalan kartanon vahvinta osaamista, ja sen tekemistä on harjoiteltu kartanossa jo useamman vuosikymmenen ajan. Muita perinteisiä, vanhan ajan jouluherkkuja ovat esimerkiksi suolatut kalat: Kalat löytyvät tänäkin päivänä suomalaisten ja hämäläisten joulupöydistä. Klassisia joulun kalaherkkuja ovat graavilohi, graavisiika ja silli.

Perinteisen jouluherkun modernimpana versiona maistuu Inkalan kartanon kylmäsavulohimousse. Kylmäsavulohimoussen voi nauttia tumman leivän päällä tai perunoiden kanssa ja se onkin Leila Ylitalon oma joulun suosikkiherkku!

hämäläinen jouluruoka

Kuva: Inkalan kartano

Inkalan jouluhalko on kansainvälinen jouluherkku, joka on yli metrin pituinen, suklainen ja rommilla höystetty jouluruoka. Hämäläiset juuret omaavan perunalaatikon lisäksi Inkalan joulupöydästä löytyy perinteisiä suomalaisia jouluruokia, kuten rosolli, metsäsienisalaatti ja hartaudella paistettu, hieman ylikypsä suomalainen viljapossun kinkku. 

Perinteisen jouluruuan arvostus on ollut nousussa, mikä on näkynyt Leilan mukaan myös Inkalan kartanossa asti. Joulun perinneruokia ei ole pakko valmistaa itse, vaan klassiset herkut voi käydä nauttimassa myös valmiiksi katettuna. Nappaa sukulaiset mukaan ja suunnatkaa joulupöytään yhdessä! Inkalan kartanon joulupöytään pääset tutustumaan heidän nettisivujen kautta.

Voiko joulua viettää vastuullisesti? Tutustu vinkkeihin, miten teet joulusta eettisemmän, ympäristöystävällisemmän ja vähemmän kuluttavan.