Forssa on tekstiilidiggarin tärppi!

Tiesitkö, että Forssa on kotimaisen painokankaan syntypaikka? Tai että Forssassa toimiva Rykkeri painaa kangasta Suomen ainoalla käsikäyttöisellä laakapainokoneistolla? Forssan puuvillatehtailla aloitettiin teollinen kankaanpainanta jo vuonna 1861. Koneiden jyske on kaikonnut, mutta korkeana kohoavat punatiiliset teollisuuslaitokset ovat täynnä elämää.

Viikonloppureissu Forssaan – Kuosien Kaupunkiin

Vanhan Kutomon alueella toimii nykyisin useita liikkeitä ja palveluja. Täällä sijaitsee myös Hyvinvointihotelli Luppo, joka on uusi paikallinen hyvän olon lähettiläs ja luppoajan puolestapuhuja. Valikoimasta löytyy mm. retkiä näyttelyihin, lähiluontoon ja alueen kansallispuistoihin, kuten ikiaikaiselle Torronsuolle, laadukasta majoitusta hyvinvointi- ja liikuntapalveluineen sekä herkullista paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa.

Hyvinvointihotelli Luposaa on seitsemän rakkaudella sisustettua huonetta.

Hyvinvointihotelli Luppo on Forssan seudun hotellitarjonnan uusi tulokas, joka panostaa asiakkaidensa hyvinvointiin ja rentoutumiseen. Kuva: Forssan museo.

Tutustu Forssaan ja sen historiaan tarinallisella kaupunkikierroksella. Nauti torikahvit tai kulje kauniin jokivarren vehreisiin puistoihin. Kävelyn lomassa voi pysähtyä Forssan museon Kuosikeskuksessa, joka Forssan Kehräämöalueen vanhassa lankavärjäämössä kertoo kotimaisen painokankaan tarinaa. Tämä värikäs ja nostalginen näyttelytila on kuosien koti!

Forssan museon Kuosikeskus

Kuosikeskus esittelee Forssan museon kokoelmista löytyviä kuosi- ja kangasaarteita. Kuva: Forssan museo.

Lupon naapurissa sijaitsee Kangaspaino Rykkeri, jossa pääsee omin käsin kokeilemaan kankaanpainantaa. Rykkerin työpajoissa syntyy monenkirjavaa ja tekijöidensä itse suunnittelemaa tekstiilituotetta, kuten laude- ja kaitaliinaa, jotka saa kotiin muistoksi matkasta.

Kankaanpainotyöpajan jälkeen on hyvä herätellä aisteja joogan lempeässä syleilyssä, eikä joogapaikkana ole mikä tahansa jumppasali, vaan Rykkerin 20-metrinen kankaanpainopöytä. Tätä ei löydy muualta Suomesta! Rykkeri on paikkana ainutlaatuinen ja alansa kotimaista kärkeä.

Kangaspaino Rykkeri forssan Kutomolla kaupungin keskustassa

Rykkerin työpajoissa tutustutaan kankaanpainantaan. Kangaspainon lisäksi Rykkeristä löytyy kauppakulma, jonka valikoimassa on Rykkerin omia kuosikkaita tekstiilituotteita. Työtilassa on mahdollista heittäytyä myös joogan syleilyyn. Kuvat: Forssan museo.

Päivän kruunaa Hyvinvointihotelli Lupon kauniiksi kattama iltapala Kutomon syövereissä. Vanhat teollisuusrakennukset kätkevät sisäänsä salattuja paikkoja, joihin on pääsy vain harvoilla.

Hyvinvointihotelli Luppo ja iltatee

Hyvinvointihotelli Luppo kattaa herkullisen iltateen, joka nautitaan vanhan puuvillakutomon kätköissä, aivan Rykkerin työpajan naapurissa. Kuva: Maria Jernqvist

Forssa on tunnettu myös kirpputoreistaan, joiden myyntihyllyiltä voikin löytää varsinaisia tekstiiliaarteita! Ennen kotiinlähtöä kannattaa kurkistaa esimerkiksi tekstiilinkierrätyskeskus TexVexin valikoimaan.

 

Vinkki! Kurkista elämysverkkokauppa Doerz -sivustolle ja tutustu Forssan seudun verkosta tilattavien palveluiden tarjontaan.

 

Blogikirjoitus liittyy Forssan museon ja Forssan Yrityskehitys Oy:n Tekstiili- ja teollisuushistoriamatkailun kehittämishankkeeseen. Hanketta rahoittaa Opetus- ja Kulttuuriministeriö. Hanke kutsui kesän 2022 aikana joukon testimatkailijoita laittamaan Forssan seudun matkailutarjonnan koetukselle. Erilaisia testimatkoja toteutettiin kaikkiaan kuusi kappaletta. Mukana oli niin perheitä, pariskuntia kuin ystäväporukoita sekä toisilleen entuudestaan tuntemattomia, seikkailuun heittäytyviä kotimaan matkaajia. Karttuneen kokemuksen ja palautteiden kautta koostetaan Forssan seudulle matkailun tuotepaketteja, jotka julkaistaan myyntiin vuonna 2023.

Hankekoordinaattori
Tuuli Ravantti
+358 40 181 6682
tuuli.ravantti@forssa.fi