Partiolaistaitoja

Ilmansuunnat

Löydä ilmansuunta ilman kompassia


Ilmansuunnat voi tunnistaa luonnossa myös ilman kompassia tai kännykkää. Kaikissa seuraavissa kuvissa etelä on oikealla ja pohjoinen vasemmalla. Etelä on aina puun sillä sivulla, jossa on eniten oksia. Oksat kurkottavat kohti valoa.



Muurahaiskeon kertomaa


Etelä on aina muurahaiskeon loivan sivun puolella. Muurahaiskeon pohjoispuolella on usein puu tai kivi suojaamassa kylmältä.







Jäkälä jään puolella


Pohjoinen on aina koivun sillä sivulla, jossa jäkälä on korkeammalla. Jäkälä kasvaa mieluiten puun kosteammalla, kylmemmällä ja pimeämmällä puolella.



Näin vuolet puukolla 

Puukko on retkeilijän paras ystävä


Puukko on retkeilijän tärkein työkalu. Puukolla voit vuolla sytykkeet, rakentaa hätämajoitteet, pilkkoa ruuat, perata kalat ja avata pakkaukset. Kun vuolet puuta, vuole aina poispäin itsestäsi. Katso, että vuolusuunnassa ei ole omia sormiasi. Kun teet sytykkeitä, vuole puukolla aina puun syiden eli puussa olevien ”raitojen” suuntaisesti. Puukolla ei kannata vuolla poikkisyyhyn, vaan syiden katkaisua varten on saha.



Varo haavoja!


Älä vuole koskaan itseesi päin. Jos puukko lipsahtaa, saat haavan tai teet palkeenkielen vaatteisiisi.







Muista kaverit


Älä vuole koskaan kaveriin päin. Jos puukko lipeää, kaverisi kantaa sinulle kaunaa pitkään.



Puukkoturvallisuus

Puukko ei ole leikkikalu


Puukkoa pitää käyttää turvallisesti, ja sitä pitää myös kuljettaa turvallisesti.
Pidä puukko aina terävänä. Jos puukko on tylsä, joudut käyttämään voimaa enemmän, jolloin lipsahduksen vaara on suurempi. Lisäksi tylsä puukko tekee ruman arven.


Jos kuljetat puukkoa, pidä se tupessa. Älä kävele äläkä juokse puukon terä paljaana.



Kaverille kans!


Kun ojennat puukkoa kaverille, ojenna se kahva edellä. Pidä itse kiinni terän hamarapuolesta eli tylsästä puolesta. Älä kierrä sormia terän ympärille.
Kun saat kaverilta puukon, älä vetäise sitä nopeasti toisen kädestä, vaan ota se rauhallisesti. Näin vältätte viiltohaavat.







Turvallisesti terän kanssa


Älä koskaan ojenna kaverille puukkoa terä edellä. Muuten loukkaantumisen riski on iso.
Myös terää kannattaa suojella. Älä koskaan iske puukkoa pystyyn mihinkään, koska terä saattaa katketa. Puukko ei ole lyömäase, vaan se on työkalu rauhalliseen työskentelyyn kuten vuolemiseen ja katkomiseen.



Nuotion sytytys

Tee hashtag-nuotio


Helpoin tapa sytyttää nuotio on tehdä hashtag-nuotio. Siinä asetetaan pienet tikut neliön muotoon niin, että päät menevät ristiin kuin pienessä hirsitalossa.
Tähän neliöön laitetaan sytykkeet kuten tuohi, kiehiset tai sanomalehti keskelle. Lopuksi palava tulitikku ujutetaan alakautta koko kasan keskelle.



Käytä pieniä tikkuja


Isot puut eivät syty kovin helposti. Sen sijaan pienet palavat nopeasti, koska niissä on enemmän palopinta-alaa. Tee siis nuotio pienistä tikuista ja lisää myöhemmin isoja. Laita keskelle pienimmät ja kuivimmat sytykkeet.







Lisää puita maltillisesti


Kun nuotio on syttynyt, älä jysäytä päälle isoa tukkia. Muuten tulesi sammuu saman tien. Ruoki nuotiota maltillisesti aina hitusen isommilla puilla. Muista, että useimmiten jättiroihu on puun tuhlausta. On turhaa istua ison tulen ääressä ja kaukana, kun voi istua pienen tulen ääressä ja lähellä. Ennen vanhaan tämä tieto oli tärkeä, koska nuotio saattoi paljastaa viholliselle leirin sijainnin. Siksi tuli pidettiin aina mahdollisimman pienenä.



Tulitikkujen säilytys 

Tulitikkusi vihaavat vettä


Kun olet reissussa, säilytä tulitikkuja vesitiiviisti. Hyviä ja ilmaisia tiiviitä rasioita saat esimerkiksi muovisista lääke- ja pilleripurkeista sekä vanhan ajan filmipurkeista. Kuvassa tulitikkujen suojana on käytetty vanhan otsalampun kuljetuspakkausta.



Raapaisupinta mukaan!


Jos tulitikkurasia ei mahdu kokonaisena tiiviiseen pakkaukseesi, leikkaa rasia palasiksi ja ota mukaan pelkät tikut ja raapaisupinnat. Kuvassa koko rasia mahtuu juuri ja juuri vesitiiviiseen pakkaukseen, mutta kätevyyden vuoksi tulitikkurasian etureuna on avattu.









Turvallinen retkeily 

Kerro aina muille, minne menet ja koska palaat


Lähdetpä reissuun yksin tai kaverin kanssa, kerro aina kotiväelle tai tuttavalle, minne olet menossa ja koska palaat. Muuten kukaan ei osaa kaivata retkeilijöitä takaisin oikeaan aikaan. Jos sinua ei kuulu takaisin sovitussa ajassa, muut tietävät lähteä etsimään tai jopa hälyttää pelastusalan ammattilaiset. Tämä käytäntö on erityisen tärkeä yksin retkeillessä, mutta sitä kannattaa noudattaa myös silloin, kun retkelle lähtee isompi joukko.



Opettele kompassin käyttö


Kompassi on parempi kuin kännykkä, koska siitä ei lopu akku eikä se sammu pakkasella tai sateella. Jos et osaa ottaa suuntaa kartalla, opettele silti ilmansuunnat. Aina kun lähdet retkelle, sinun pitää tietää, onko lähin tie pohjoisessa vai kenties kaakossa. Jos tulee hätätilanne tai jos eksyt, osaat kompassista katsoa oikean ilmansuunnan avun hakemiseen.







Katso minne kävelet


Jos retkeilijä ihailee vain maisemia, hän kompastuu helposti. Muista retkeillessäsi tukevat kengät. Harkitse aina askelta ottaessasi jalan sijainti. Useimmiten kaatuminen johtuu siitä, että taempi jalka jää kiinni juureen tai oksaan. Silloin myös vammat ovat isommat, koska ihmisen paino on jo valmiiksi siirtymässä kaatumissuuntaan.



Retkellä kaverin kanssa 

Retkeile mieluummin kaverin kanssa kuin yksin


Kaverin kanssa on aina turvallisempaa retkeillä. Jos jommallekummalle sattuu jotain, retkikumppani pystyy auttamaan. Joskus jopa niin pieni asia kuin tikku sormessa vaatii kaverin apua. Itse ei aina pysty taivuttamaan kättään niin, että saisi tikun omin sormin pois.



Ruoka auttaa kaikessa


Jos hätäännytte reissussa tai tulee erimielisyyksiä, apu on yleensä lähellä: pysähtykää ja syökää. Verensokeri laskee helposti ulkoilmassa kuntoillessa, ja silloin negatiiviset tunteet puskevat pintaan. Useimmiten tilanne rauhoittuu evästauolla: kupillisella juotavaa ja vaikka rusinapaketilla tai suklaapatukalla. Varaa aina pari pikavälipalaa taskuun, kun lähdet retkelle. Eväitä syödessä pystyy myös sopimaan reittivaihtoehdoista ja seuraavista toimista. Tien päällä ei synny hyviä päätöksiä.







Ota retkikaveri huomioon


Retkellä pitää aina edetä hitaimman tahtiin. Jos siis porukassa on huippu-urheilija, hän ei saa määrätä vauhtia. Paras tapa on sijoittaa hitain kärkeen ja nopein viimeiseksi. Silloin letka ei pääse katkeamaan. Jos kuljette metsässä, varokaa, ettei oksat osu silmiin. Edellä kulkeva ei saa päästää oksia takana tulevan kasvoille, ja takana tulevan kannattaa pitää pientä turvaväliä edellä kulkevaan.



Ota luonto huomioon

Roskat ovat vaaraksi eläimille


Maassa oleva roska on kurjan näköinen, ja lisäksi se on vaaraksi eläimille. Jos jätät roskan maahan, metsän eläimet luulevat sitä ruuaksi. Pahimmillaan eläin tukehtuu muoviroskaan. Muovi ei maadu, joten sen oikea paikka on muovinkeräyksessä. Elintarvikemuovin voi myös polttaa nuotiossa, kunhan mukana on paljon polttopuuta eikä liekki pala kituen.



Pakkaa eväät muovirasioihi


Lähes kaikki kaupasta ostetut ruokapakkaukset ovat roskia jo sinällään: kun ne on avattu, niitä ei voi enää sulkea. Avaa siis pakkaukset jo kotona ja lajittele jätteet muovin- ja metallinkeräykseen. Siirrä karkit, pähkinät, makkarat, nötkötit ja muut herkut kevyisiin ja tiiviisiin muovirasioihin. Jos ruokaa jää yli, saat kuljetettua kaiken takaisin kotiin – eikä luontoon jää yhtään roskaa.







Tuo sytykkeet kotoa tai poimi ne maasta


Lähes kaikilla Suomen nuotiopaikoilla näkee ruskeaksi kuorittuja koivuja. Ajattelemattomat retkeilijät repivät tuohta kasvavista koivuista. Nuotion tekoon tarvitaan kyllä sytykkeitä, mutta ne pitää tuoda kotoa, vuolla nuotiopaikan polttopuista tai poimia maasta.


Kotoa voit tuoda: ohutta sanomalehtipaperia, omista polttopuista kuorittua tuohta, sytytyspaloja, tilkan sytytysnestettä vaikka tiivissä korkillisessa lääkepurkissa. Maasta voit poimia kuivia syksyn lehtiä ja pudonneita kuivia oksia (erityisesti kuusten alta).




Lataa DigiTrail Google Play storesta.

DigiTrail logo